Végleges az EP jogi szakbizottságának a döntése Trócsányi Lászlóról, nem akarják, hogy a fideszes politikus az Európai Bizottság tagja legyen

2019. szeptember 27., 20:19

Szerző:

Csütörtökön derült ki, hogy az Európai Parlament jogi szakbizottsága (JURI) összeférhetetlenség miatt nem támogatja, hogy magyar biztosjelöltet, a fideszes Trócsányi Lászlót október 1-én meghallgassák a külügyi szakbizottságban (AFET), és megkaphassa a neki szánt portfóliót, az Európai Bizottság bővítési biztosa lehessen. Bár ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének egy másik biztosjelölt indítására kell felkérnie az Orbán Viktort, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke közbelépett, és felkérte a JURI-t, hogy tárgyalja meg újra Trócsányi László ügyét. A kifogása az volt, hogy a jogi bizottság nem fogalmazott meg ajánlást az összeférhetetlenség feloldására.  

Trócsányi László mellett a JURI a román biztosjelölt, Rovana Plumb meghallgatásának is útját állta. A jogi szakbizottság egyik tagja, Manon Aubry, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) nevű szélsőbaloldali EP-frakció alelnöke hétfő este kiadott egy közleményt, miszerint a JURI nem enged a nyomásgyakorlásnak, és nem fogja megváltoztatni véleményét a magyar és a román biztosjelöltről. 

„Miért kellene pontosítanunk bármit is, amikor a jogi szakbizottság következtetései teljesen világosak voltak? Nem lehet feloldani az összeférhetetlenséget, és nem tudják betölteni a pozíciójukat”

– idézi a hvg.hu a a francia politikus közleményét a magyar és a román biztosjelöltről.

Az Európai Bizottság levelet vár az Európai Parlamenttől (EP) a biztosjelöltek meghallgatásának részleteiről – közölte Mina Andreeva, a bizottság szóvivője a testület péntek déli sajtótájékoztatóján.

Pénteken a Politico szellőztette meg, hogy Trócsányi Lászlót

  • az általa alapított ügyvédi irodában, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodában máig meglévő tulajdonrésze, 
  • az ügyvédi irodának az Ausztria által a paksi bővítés elleni kormányzati felkérésre vállalt szerepe,
  • a két orosz fegyverkereskedő, idősebb és ifjabb Vlagyimir Ljubisin Oroszországnak történő átadása miatt találták összeférhetetlennek,
  • de a JURI-nak nem tetszett az sem, hogy igazságügyi miniszterként személyes tanácsadójának nevezte ki az ügyívédi irodája társtulajdonosát.

Trócsányi László jogi lépéseket ígért a JURI döntésével szemben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.