Recep Tayyip Erdogan elment, a terroristák jönnek, Törökország hétfőtől visszaküldi Európába az Iszlám Állam külföldi harcosait

2019. november 8. 17:48 - szerző: MTI

Törökország hétfőn megkezdi az Iszlám Állam elfogott külföldi harcosainak hazatelepítését – közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter pénteken.

A tárcavezető nem mondta el, hogy az intézkedés mely országokat érinti.

Számos európai ország megtagadta, hogy visszafogadja az Iszlám Állam soraiban harcoló állampolgárait és családtagjaikat. Nagy-Britannia eddig több mint száz szélsőségest fosztott meg állampolgárságától.

Törökország az utóbbi időben többször hevesen bírálta az európai országokat, mert nem hajlandók visszafogadni az Iszlám Állam soraiban Irakban és Szíriában harcoló állampolgáraikat. Soylu hétfőn azt mondta, a hontalanná vált dzsihadistákat is visszaküldik származási országukba. Egyelőre nem tudni, Törökország hogyan valósítja meg ezt.

Süleyman Soylu szerint a Nagy-Britanniához és Hollandiához hasonló országok a könnyebb utat választották azzal, hogy megvonták az állampolgárságot az Iszlám Állam tagjaitól. A miniszter korábban elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte ezt a hozzáállást. Elmondta, hogy holland, brit és más országok szélsőségesei is raboskodnak török börtönökben.

Az Iszlám Állam mintegy 1200 külföldi szélsőségesét tartják fogva Törökországban. Hivatalos források szerint az október 9-én Északkelet-Szíriában indított, Béke Forrása fedőnevű hadműveletben a török erők 287 dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat fogták el, akik között nők és gyermekek is vannak. Úgy tudni, hogy hozzávetőleg tízezer szélsőséges raboskodik az SDF fogságában Szíriában.