A török elnök bázisok bezárásával fenyegette meg az Egyesült Államokat

2019. december 16., 11:26

Szerző:

Az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti légi bázisa, a dél-törökországi Incirlik légi támaszpont bezárásával fenyegetett a török elnök arra az esetre, ha Washington büntetőintézkedéseket vezet be hazája ellen - írta hétfőn a Star kormányközeli török lap.

A tudósítás szerint Recep Tayyip Erdogan nem részletezte, hogy milyen amerikai szankciókra gondol, de vélhetően azokra, amelyeket amerikai szenátorok akarnak foganatosítani, amiért a NATO-tag Törökország a közelmúltban beszerzett négy üteget az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerből.

A törökök eredetileg amerikai Patriot rakétákat akartak, amelyeket még a Barack Obama vezette adminisztráció ajánlott fel, de az üzletből végül semmi nem lett, mert a törökök nemcsak a rakétákra, hanem a technológiára is rá akarták tenni a kezüket. Ezt az amerikai fél nem akarta átadni, a törökök ezután nyergeltek át az orosz Sz-400-asra.

Az Egyesült Államok már beszüntette Törökország részvételét az F-35-ös amerikai vadászbombázó fejlesztési programjában, és felfüggesztette a harci gép eladását is a törököknek. Az F-35-ös jelenleg a világ egyik legmodernebb harci gépe, és az amerikai kormányzat amiatt aggódik, hogy a vadászbombázóval kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.

Recep Tayyip Erdogan az A Haber török kormányközeli televíziónak adott vasárnap esti interjújában úgy fogalmazott, ha szükséges, bezárják az Incirlik támaszpontot, de akár a kelet-törökországi Malatya tartományban található küreciki amerikai radarállomást is. A török elnök egyúttal hozzátette: az esetleges szankciókra a kölcsönösség jegyében adnak választ.

Az incirliki támaszpont az Egyesült Államok hadereje mellett a NATO-nak is évtizedek óta a legfontosabb légi bázisa Törökországban, sőt az egész közel-keleti térségben.

Recep Tayyip Erdogan az interjúban nemtetszését fejezte ki amiatt is, hogy az amerikai szenátus csütörtökön határozatban népirtásként ismerte el a törökök által a múlt század elején az örmények ellen végrehajtott tömegmészárlást. Az Egyesült Államok illetékesei nincsenek teljesen tisztában a témával - vélekedett a török elnök, és felhívta a figyelmet, hogy a török archívumok nyitva állnak a tudósok és a történészek előtt.

A török kormány a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfélmillió örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt. – Az indiánok története az amerikaiak 'fekete foltja', de sok hasonló dolgok történt Afrikában is – mondta végül a török elnök, és jelezte. Törökország kezében is vannak ezekkel kapcsolatos dokumentumok, amelyeket majd nyilvánosságra hoz. Közzé fogják tenni a Nyugat rasszista és gyarmatosító történelmét - hangoztatta.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.