Törökországban tízesével váltják le az ellenzéki polgármestereket a kurdok támogatása miatt

2019. november 16. 14:59 - szerző: MTI

A kurdpárti Népek Demokratikus Pártja (HDP) színeiben megválasztott harminc polgármestert mozdított el a hivatalából a török kormány a márciusi helyhatósági választások óta - közölte szombaton a HDP. A párt azután adott ki közleményt, hogy szombaton négy városvezető helyére neveztek ki kormányhoz hű embereket Mardin és Sanliurfa tartományban.

A polgármestereket „fegyveres terrorszervezethez való tartozás” gyanújával mentették fel - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a Kurd Munkáspártra (PKK) utalva. Eddig a HDP színeiben megválasztott 24 polgármestert váltottak fel kormányhű emberekkel, hat társukat pedig a Recep Tayyip Erdogan államfő vezette Igazság és Fejlődés Párt (AKP) rivális jelöltjeivel - közölte a HDP szóvivője.

Tizennégyen közülük terrorista szervezetekkel való kapcsolattartás vádjával őrizetben vannak.

Az elnök szerint szerint a Népek Demokratikus Pártja kapcsolatban áll a Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek minősített PKK-val, amely évtizedeken át harcolt a kurdok lakta Délkelet-Törökország elszakadásáért. A párt tagadja a vádakat.