A törökök kis híján csapást mértek egy amerikai katonai egységre Észak-Szíriában

2019. október 12., 06:17

Szerző:

Amerikai egységek közelében csapódtak be török tüzérségi lövedékek olyan területen, ahol a török erők tisztában vannak azzal, hogy amerikai katonák is vannak ott, Kobáni közelében, Szíria északi részén - tudatta szombat hajnalban a Pentagon.

Brook DeWalt, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője aláhúzta, hogy egyetlen amerikai katona sem sérült meg, a lövedékek pár száz méterre tőlük csapódtak be, és az amerikai katonák nem vonultak vissza Kobáni érintett térségéből.

Törökország hangsúlyozta, hogy nem az amerikai katonák voltak a tüzérségi tűz célpontjai. Brook  DeWalt kiemelte, hogy Törökországnak óvakodnia kell az olyan lépésektől, melyek amerikai védekező akciót válthatnak ki.

Szíria – Török offenzíva
Fotó: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

Emmanuel Macron francia elnök péntek éjjel telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel, hogy az észak-szíriai török offenzívának a lehető legkorábban véget vessenek. A francia elnök hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt meg kell akadályozni, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet újra talpra álljon, támogatni kell azokat, akik a nyugati koalíció oldalán harcoltak a terroristák ellen, és meg kell védeni a polgári lakosságot - tudatta a francia elnöki hivatal.

A török elnök pénteken leszögezte, hogy a nemzetközi bírálatok és aggodalmak ellenére az offenzíva folytatódik.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport szerdán támadta meg a kurdokat Északkelet-Szíriában, állításuk szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Ankara célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahova a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.