Ankara tovább izmozik a Földközi-tengeren

Görögország és Ciprus semmibe akarja venni Törökország, illetve Ciprus török lakosságának legitim jogait és érdekeit.

2020. augusztus 28., 19:23

Szerző:

Ankara szerint az Európai Unió külügyminisztereinek pénteki informális tanácsülésén megfogalmazódott szankciók lehetősége nem járul hozzá a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók kitermelése miatt folyó török-görög tengerjogi vita megoldásához, és csak még határozottabbá teszi Törökországot a saját, valamint a ciprusi török közösség érdekeinek érvényesítésében.

Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője pénteki közleményében arra szólította fel az uniót, hogy az uniós szolidaritásra hivatkozva ne támogassa Görögország nemzetközi jognak ellentmondó maximalista igényeit. Hangsúlyozta: csak fokozza a feszültséget, hogy az EU feltétel nélkül támogatja Görögországot és Ciprust, amely semmibe próbálja venni Törökország, illetve Ciprus török lakosságának legitim jogait és érdekeit a Földközi-tengerre vonatkozóan.

Aksoy rámutatott: ellentétes a nemzetközi joggal, hogy például Kasztelórizo (törökül Meis) szigete, amely a török partok közelében található, kontinentális talapzatnak minősül.

A szóvivő egyúttal figyelmeztetett: az Európai Uniónak nem áll jogában bírálnia Törökországot azért, hogy a saját kontinentális talapzatán belül szénhidrogének után kutat, és nem áll jogában arra kérnie Ankarát, hogy hagyjon fel ezzel a tevékenységgel. Mindez ellentmond a nemzetközi jognak - fogalmazott, emlékeztetve, hogy miként az Európai Unió Bírósága is megerősítette, az unió ebben a kérdésben nem illetékes.

Ha az Európai Unió megoldást kíván elérni a Földközi-tenger keleti medencéjében, pártatlan és őszinte közvetítőnek kell lennie - húzta alá a szóvivő.

Törökország és a szintén NATO-tag Görögország között régóta vita van a tengeri határok kapcsán, de az elmúlt években a Földközi-tenger alatt felfedezett hatalmas földgázmezők Ankara és Nicosia között is kiélezték a feszültséget.

A próbafúrásokat végző török kutatóhajókat hadihajók kísérik, Görögország és szövetségeseik pedig ugyancsak megerősítették katonai jelenlétüket a térségben.

Az üggyel a jelentősége miatt nem az EU külügyminiszteri tanácsa, hanem a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács foglalkozik majd a következő, szeptember 24-én kezdődő kétnapos ülésén.