Súlyos jogsértéseket követhettek el a törökök és szövetségeseik, iskola, pékség és lakóház ellen is hajtottak végre támadást

2019. október 18., 15:38

Szerző:

Súlyos jogsértéseket követhettek el a török katonák és a velük szövetséges szíriai fegyveres csoportok Északkelet-Szíriában végrehajtott hadműveleteik során – ezt állítja legalábbis pénteki közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

A dokumentum szerint a török katonai erők és szövetségeseik, az Ankara által támogatott szíriai fegyveres csoportok felháborító módon

figyelmen kívül hagyták a civilek jogait, komoly jogsértéseket, köztük tömeggyilkosságokat, háborús bűnöket követtek el, törvénytelen támadásokban civileket gyilkoltak és sebesítettek meg.

A szervezet október 12. és 16. között 17 embertől, egészségügyi dolgozótól, lakhelyéről elüldözött civilektől, újságírótól, helyi és nemzetközi humanitárius dolgozóktól gyűjtött vallomásokat. Ezzel egy időben videófelvételeket elemeztek és ellenőriztek, továbbá egészségügyi jelentéseket és más dokumentumokat tekintettek át.

„Az összegyűjtött értesülések bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az említett erők válogatás nélkül hajtottak végre támadásokat lakott területeken, egy lakóház, egy pékség és egy iskola ellen. Részletek derültek ki arról, hogy a török hadsereg helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) egyik tagszervezetének, az Ahrár as-Sarkíja tagjai hidegvérrel meggyilkoltak egy prominens szíriai-kurd politikusnőt, Hevrin Halafot”

– közölték.

Az AI szerint az északkelet-szíriai török offenzíva káoszt szabadított a szíriai civilekre, akik ismét otthonaik elhagyására kényszerültek, a válogatás nélküli bombázások, emberrablások, tömeggyilkosságok fenyegetettségében élnek.

– A török hadsereg és szövetségeseik végtelenül érzéketlen módon figyelmen kívül hagyják a civilek jogait, törvénytelen támadásokat követnek el lakott területek ellen, ahol civileket gyilkoltak és sebesítettek meg – hangoztatta Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára.

Török offenzíva A török tüzérség lövedéke becsapódik a szíriai Rász el-Ajnban 2019. október 15-én.
Fotó: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

A tisztviselő kiemelte, hogy Törökország felelős az általa támogatott, felfegyverzett és irányított szíriai fegyveres csoportok tetteiért. Szabadjára engedte ezeket az erőket, hogy súlyos jogsértéseket kövessenek el az észak-szíriai Afrinban és másutt.

Az AI ismételten felszólította Törökországot, hogy vessen véget a jogsértéseknek, vonja felelősségre az elkövetőket, védje meg az ellenőrzése alá vont területeken a civileket.

– Törökország nem vonhatja ki magát a felelősség alól, amiért a háborús bűnök elkövetését a fegyveres csoportokra bízta – nyomatékosította az emberi jogi szervezet.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Október 17-én Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában bejelentette, hogy az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött. Pence szerint Törökország beleegyezett egy ötnapos tűzszünetbe, hogy lehetővé tegye a szíriai kurd csapatok visszavonását a szíriai-török határról.