Tömeghisztériát robbantott ki a háborús álhíradó

Akár Orson Welles is írhatta volna a hétvégi grúziai események forgatókönyvét. Most azonban nem marsbeli idegenek, hanem az orosz hadsereg képzeletbeli inváziója okozott tömegpánikot. A kormányközeli Imedi tévécsatorna félórás összeállításban taglalta egy elképzelt orosz támadás részleteit.

2010. március 15., 17:14

A szombat éjjel sugárzott műsort a tévécsatorna szimulációként harangozta be. Az adás végén is felhívták a nézők figyelmét arra, hogy pusztán fikciót láttak. A problémát az okozhatta, hogy a realisztikus összeállítás fél órája alatt egyszer sem tudatosították a nézőkben, hogy szimulációt látnak, így akik később kapcsolódtak be, azt hihették, a híradó különkiadásához van szerencséjük és valóban orosz tankok tartanak az ország fővárosa, Tbiliszi felé.

Az elképzelt események menetrendje szerint az invázió megindult, orosz páncélosok menetoszlopai tartottak a főváros irányába. Grúzia elnöke, Mihail Szaakasvili meghalt az összecsapásokban, míg az ellenzék egyes prominensei csatlakoztak a benyomuló orosz egységekhez.

Grúzia 2008 augusztusában vívott háborút Oroszországgal a dél-oszét területek vitatott fennhatósága miatt. A harcok során orosz egységek benyomultak Grúzia területére, az orosz légierő pedig több célpontot is lebombázott az országban. A hétvégén sugárzott műsor elkészítéséhez a két évvel ezelőtti konfliktusból származó felvételeket is felhasználtak a tévécsatorna szerkesztői.


Az "álhíradót" követően helyi hírügynökségek országszerte pánikról számoltak be. A segélyvonalakhoz sosem látott mennyiségben futottak be hívások. Sokaknál egészségügyi problémákat okoztak a valósnak vélt képsorok: sokkal több szívrohamhoz, ájuláshoz riasztották a mentőket.

Nino Burdzsanadze, az ellenzék egyik vezetője (a fiktív híradás szerint egyike volt azoknak, akik csatlakoztak a megszálló oroszokhoz), kormányzati propagandának minősítette a látottakat. "Velem kapcsolatban a műsor minden egyes szava hazugság volt, ezért be fogom perelni a tévécsatornát és a hatóságokat is" – közölte a politikusasszony az AFP helyi tudósítójával.

Az ellenzék egyöntetű véleménye szerint a grúz kormányzat politikai machinációkra használja fel a televíziót, így az Imedi csatornát is, amelyet nem mellesleg Szaakasvili elnök egyik közeli támogatója irányít.

Kormányzati tisztségviselők ugyanakkor minden lehetséges fórumon leszögezték: nem tudtak a tömeghisztériát kiváltó tévéműsorról, egyúttal felelőtlennek minősítették annak készítőit. Szaakasvili elnök személyes látogatást tett a tévészékházban az adást követően.


A Grúziában hagyományosan nagy befolyással rendelkező ortodox egyház is megszólalt is kritikus hangot ütött meg. "Nem engedhetjük, hogy akár csak egyetlen tévécsatorna is ellenőrizetlenül működjön és efféle szörnyűségeket sugározzon" – nyilatkozta a Rustavi-2 csatornának II. Ilia pátriárka.

A grúz hírközlési hatóság nyomozást indít az ügyben.

Az Imedi a tömegtiltakozás hatására nyilvánosan bocsánatot kért a műsorért. A csatorna népszerűsége Grúziában megcsappanhatott, de a Facebook internetes közösségi oldal révén azonnal világhírnévre tett szert: két rajongói oldal is nyílt, amelyek együttesen 6 500 követőt regisztráltak egyetlen nap alatt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.