Több svájci képviselő kivonult az ülésteremből, amikor Kövér Lászlót köszöntötték a berni parlamentben

2019. március 21., 08:35

Szerző:

Az Országgyűlési elnöke szerdán Svájcba utazott, ahol találkozott a szövetségi törvényhozás, alsóházának, a 200 tagú Nemzeti Tanácsnak a vezetőjével, vendéglátójával Maria Garobbi Guscettivel, Kövér Lászlót a berni parlamentben  fogadták, de azután, hogy köszöntötték a testület előtt, a Svájci Szociáldemokrata Párt (SP) és a Zöldek képviselőinek jelentős része tüntetőleg felállt és kivonult az az ülésteremből – vette észre a 444 a svájci Blick cikkét. 

Egyelőre nem világos, hogy Kövér László hogyan reagált a gesztusra, de Roger Nordmann SP-frakcióvezető szerint spontán gesztusról volt szó, tiltakozásról az ellen, hogy Orbán Viktor rezsimje újra és újra autoriter döntésekre ragadtatja magát. A kivonulás őt magát is meglepte, de – fűzte hozzá – megérti a párttársait. Hasonlóan nyilatkozott Balthasar Glättli zöldpárti frakcióvezető is, aki szintén azt mondta, hogy a képviselői nem beszélték meg előre, hogy kivonulással fognak tiltakozni Kövér László jelenléte ellen. – Nem tapsolok Orbán Viktor Fideszének és az ő jogsértő, illiberális politikájának – nyilatkozta a politikus. Akik maradtak, felállva tapsolták meg az Országgyűlés elnökét, ő pedig felállt és meghajolt a karzaton.

Fotó: Blick

A vezető kormánypárt, az SP-vel koalícióban lévő Svájci Néppárt (SVP) politikusai nem voltak elragadtatva a kivonulástól. Albert Rösti SVP-elnök a Blick kérdésére a „szükségtelenül sértő” fordulattal ítélte el a gesztust. 

Kövér László svájci látogatásáról beszámolt az MTI is, az állami hírügynökség a hírében azonban kihagyta a svájci képviselők kivonulását. Maria Garobbi Guscetti mellett Kövér László megbeszélést folytatott Jean-René Fournier-vel, a törvényhozás felsőháza, az Államok Tanácsa elnökével és Roberto Balzarettivel, a szövetségi külügyminisztérium helyettes vezetőjével. – Demokratikus berendezkedésével Svájc nagyon nehezen teljesíthető mércét állít Európa és így Magyarország elé is, amiért mi magyarok tiszteljük a svájci népet – fogalmazott a látogatásán Kövér László.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.