Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Egymillió köbméter fát döntött ki a vihar a romániai Maros és Hargita megyében

2020. február 13. 19:45 - szerző: 168 Óra

A múlt heti vihar több mint egymillió köbméternyi fát döntött ki Hargita és Maros megye erdőiben. A károk nagy része Hargita megyében keletkezett. A szakemberek szerint fontos lenne gyorsan kitermelni a ledöntött fát, hogy ne károsítsák meg a kéreg alá betelepedő rovarok, de

a bürokrácia miatt hónapokig is eltarthat az engedélyek beszerzése. 

Cătălin Mutică, a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője a Székelyhon kérdésére úgy értékelt, a megyében akkora famennyiség került a földre, amely megfelel a megye évre szóló kitermelési keretének.

Fotó: Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal

Izsák Árpád erdőmérnök, a Csíki Magánerdészet vezetője a Székelyhon hírportálnak felvázolta a kitermelési folyamatot: ,,A törvények értelmében először a védettséget élvező területeket kell azonosítani és ezek ügykezelőjétől kell igényelni azokat a specifikus feltételeket, amelyek alapján be lehet menni az erdőbe a bélyegzés és kitermelés érdekében, majd a terepszemélyzet felméri a famennyiséget, az erdészeti felügyelőség leellenőrzi, a nagy mennyiségek esetében pedig az érintett közbirtokosságoknak üzemterv-módosítást kell igényelniük. Ez utóbbi külön dokumentációt jelent, a tervező, a tulajdonos és az erdészet láttamozása után lehet engedélyezni a kitermelést” – sorolta a szakember. Hozzátette:

az, hogy mikorra lehet kitermelni a kidőlt fákat, függ az időjárástól, a terepviszonyoktól, az utak járhatóvá tételéről.

András Róbert erdőmérnök, a Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal vezetője azt kifogásolta, hogy az állam nem nyújt segítséget katasztrófahelyzetben az erdőtulajdonosoknak, ahogy azt a mezőgazdasági területek károsodása esetében teszi. A szakember szerint esetükben ez azért is indokolt lenne, mert

fiatal állományokat döntött ki a szél, amelyek értékesítési ára nem fedezi az újratelepítést.

 

Kosza Elemér, a csíkszenttamási Terkő Közbirtokosság elnöke elmondta: próbálják hazahívni a külföldön dolgozó szakembereket, mert úgy tűnik, két-három évre is van munka a közbirtokosság erdeiben. Fejér Károly, a gyergyószárhegyi közbirtokosság elnöke pedig azt mondta, hogy minél hamarabb értékesíteni kell a fát, mert az elkövetkező időszakban várhatóan túlkínálat lesz a piacon, és ez az árban is meg fog mutatkozni.