Tóásó Előd és Mario Tadic újra szabad

2015. március 8. 06:35

Tóásó és Tadic már szerda este elhagyta a La Paz-i büntető intézményt, de az információ csak szombaton vált ismertté – írta a spanyol hírügynökség a per más vádlottainak egyik ügyvédjére hivatkozva, aki nem akarta megnevezni magát.

Kiengedték bolíviai börtönéből Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot – jelentette szombat este az EFE spanyol hírügynökség La Pazból az „ügyet jól ismerő forrásokra” hivatkozva.

Tóásó és Tadic már szerda este elhagyta a La Paz-i büntetésvégrehajtási intézményt, de az információ csak szombaton vált ismertté – írta a spanyol hírügynökség a per más vádlottainak egyik ügyvédjére hivatkozva, aki nem akarta megnevezni magát.

Mindkét férfit fegyveres felkelésben való bűnrészességért – vádalku nyomán – öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték. Ez az idő letelt, így nem kell tovább börtönben lenniük – emlékeztetett a hírügynökség.

Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték.

Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.

A bolíviai hatóságok eljárását a vizsgálat és a per elhúzódása, valamint a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód miatt nemzetközi bírálatok érték, nem utolsó sorban a magyar kormányzat részéről.

Az ítélet után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált Buenos Aires-i nagykövetét és konzulját, személyesen járjanak el a helyi hatóságoknál annak érdekében, hogy Tóásó Előd mielőbb elhagyhassa az országot.