Tízezrek tüntettek Európa nagyvárosaiban a kirekesztő és megosztó nacionalizmus ellen

2019. május 19. 21:29 - szerző: MTI

Az európai parlamenti választások előtti vasárnap ezrek vonultak fel Európa nagyvárosainak utcáin a nacionalizmus ellen tüntetve.

Berlin belvárosában - a szervezők szerint - húszezren vettek részt az "Egy Európa mindenkinek - a te szavazatod a nacionalizmus ellen" mottóval rendezett megmozduláson, míg a rendőrség néhány ezer tüntetőről számolt be. Tüntetések voltak Frankfurtban, Münchenben, Stuttgartban, Kölnben és Hamburgban is. Frankfurtban a rendvédelmi szervek közlése szerint tizennégyezren vonultak az utcákra.

EU-választás - Demonstráció Németországban Tüntetés Berlinben
Fotó: Alexander Becher

A tüntetésekre a több mint 250 kezdeményezést összefogó "Egy Európa mindenkinek" nevű szövetség szólított fel, amelynek soraiban a bevándorlók jogvédelmével foglalkozó Pro Asyl német civilszervezet ugyanúgy ott van, mint a Greenpeace környezetvédő szervezet vagy az Oxfam nagy-britanniai székhelyű globális segélycsoport.

A nap folyamán Európa mintegy ötven nagyvárosában szerveztek megmozdulásokat, köztük Bukarestben, Malmöben, Utrechtben és Bécsben.

Az osztrák fővárosban a rendőrség szerint 2500-an vettek részt a demonstráción, a szervezők azonban hatezer aktivistáról beszéltek. Megfigyelők arra számítanak, hogy a május 23-26-i európai parlamenti választásokon megerősödnek az Európa-ellenes, populista politikai erők.