Tízezer ember tüntetett Belgrádban az államfő távozásáért

2019. április 13., 22:08

Szerző:

Ismét mintegy tízezren tüntettek szombaton Belgrád központjában Aleksandar Vučić elnök politikája ellen, az államfő távozását követelve, holott a szervezők minden korábbinál nagyobb kormányellenes tüntetést akartak összehozni. Az "Egy az ötmillióból" jelszóval december eleje óta hétről hétre megtartott tiltakozás résztvevői ezúttal a szabad sajtó és a választások tisztességes feltételeinek megteremtését követelték. – Az elnök saját kezében összpontosította a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat. Most hozzálátott, hogy az igazságszolgáltatást is maga alá gyűrje. Ővele Szerbiának semmilyen jövője nincsen – jelentette ki a tüntetés egyik szónoka, Cedomir Cupic politológus és jogászprofesszor. 

A tüntetések jelszava arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül a választásra jogosult lakosság egészének felel meg Szerbiában, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be.

Kormányellenes tüntetés Szerbiában
Fotó: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

 A tiltakozások mögött álló, Szövetség Szerbiáért (SzS) nevű ellenzéki tömörülés soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt vannak. A szervezők fel akarják hívni a figyelmet mindazokra a problémákra, amelyekkel Szerbiának szembe kell néznie, és amelyek oka az államfő és az általa vezetett párt. A tiltakozók azonban mindeddig nem tudtak világos politikai programot hirdetni. A mostani megmozduláshoz a szervezők országszerte próbáltak mozgósítani, a részvétel azonban jóval elmaradt a várakozásuktól.

Az Aleksandar Vučić által ellenőrzött sajtó hetek óta azzal igyekszik lejáratni a tüntetőket, hogy erőszakos cselekményre készülnek, ennek azonban nyoma sem volt szombaton. Az ellenzéki mozgósításra válaszul az elnök is utcára szólította támogatóit, bejelentve, hogy az április 19-ére meghirdetett belgrádi nagygyűlésén 12-15-ször többen lesznek, mint bármelyik eddigi ellenzéki megmozduláson. Úgy fogalmazott: ez lesz az utóbbi ötven év legnagyobb demonstrációja az országban.