Tizenegy ember életét oltotta ki a pittsburghi antiszemita ámokfutó

2018. október 28., 09:31

Szerző:

Tizenegy embert ölt meg, hatot pedig megsebesített  Robert Bowers, az a 46 éves férfi, aki tüzet nyitott a jelenlévőkre a pennsylvaniai Pittsburgh egyik zsinagógájában egy csecsemő névadó ünnepségén. A férfi tűzbárbajt vívott a kivezényelt rendőrökkel Squirrel Hill-i épületben. Többjüket megsebesítette, mielőtt őt is találat érte volna. Stabil állapotban szállították kórházba, 29 vádpontban kell felelnie a törvény előtt. Az FBI szövetségi szintű gyűlölet-bűncselekmény gyanújával indított vizsgálatot.

A férfi szombat reggel hatolt be Az élet fája zsinagógába. A tömegmészárlás után elhagyni készült az épületet, amikor a rendőrök megállították. Visszahúzódott a zsinagógába, a kialakult tűzpárbajban két rendőrt sebesített meg, mielőtt megadta volna magát. Az első segélyhívás, helyi idő szerint szombat reggel 9 óra 54 perckor futott be a rendőrségre, a rendőrök egy perc múlva a helyszínen voltak.

Fotó: AP/Matt Rourke

Túlélők vallomásai szerint a szakállat viselő fehér férfi „Minden zsidónak meg kell halnia!” kiáltással nyitott tüzet a zsinagógában. Egy gépkarabély és három kézifegyver volt nála, és egyelőre nem világos, hogy mindegyiket használta-e. Halálos áldozatai közül a hatóságok egyelőre senkinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, Scott Brady pennsylvaniai szövetségi főügyész a „gyűlölet kimondhatatlan iszonyataként” írta le a tömegmészárlást. A közösségi médiában létrehozott profiljai tele vannak uszító, antiszemita üzenetekkel. 

Michael Eisenbergnek a zsinagóga volt vezetőjének az elmondása szerint az épületben három szertartás zajlott a férfi érkezésekor. Hozzávetőlegesen 55-60 ember tartózkodott az épületben, két nagyobb szertartáson 30-40, egy kisebben mintegy 15 ember vett részt.  A helyi zsidóságot képviselő szervezet, a Jewish Federation of Greater Pittsburgh elnöke szerint a pittsburghii zsidók fele Squirrel Hill környékén él.

A tömegmészárlás után Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, Naftali Bennett diaszpóráért felelős miniszter pedig a Twitteren jelentette be, hogy elutazik Pittsburghbe ezen „a legsötétebb órán”. És miközben Tom Wolf pennsylvaniai kormányzó tragédiáról beszélt, Donald Trump a gonosz cselekedeteként aposztrofálta a tömeggyilkosságot. Az amerikai elnök, aki a marílandi Joint Base Andrews légitámaszpontról ment egy indianapolisi kampánygyűlésre, azt mondta, hogy a zsinagógában jelen kellett volna lennie olyan biztonsági személyzetnek, hogy megakadályozza a tömegmészárlást. Elmondása szerint ő is el fog utazni Pittsburghbe, de azt nem árulta el, hogy mikor A kampánygyűlést – fűzte hozzá – azért nem mondta le, mert nem akart egy tébolyult ember fontossá tenni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.