Titkosszolgálat főnökké nevezték ki a szexista minisztert, a kormányfő szerint minden képessége megvan hozzá

2017. május 29. 17:36

A szerb belbiztonsági szolgálat (BIA) vezetőjévé nevezték ki hétfőn Belgrádban Bratiszlav Gaszics volt védelmi minisztert, akit másfél évvel ezelőtt egy szexista megjegyzése miatt váltottak le.

Alekszandar Vucsics kormányfő azzal indokolta a kinevezést, hogy Gaszicsnak minden képessége megvan arra, hogy jól végezze a munkáját. Szerinte azzal, hogy a politikus másfél évre eltűnt a közéletből, „elég magas árat” fizetett ballépéséért.

Fotó: Tanjug/Dejan Stankovic

Gaszic az Vucsics vezette Szerb Haladó Pártnak (SNS) a tagja, tagságát azonban a megbízatása idejére felfüggesztette, a jogszabályok szerint ugyanis a titkosszolgálat vezetője nem lehet egyetlen politikai párt tagja sem.

Gaszics védelmi miniszterként főként arról a megjegyzéséről vált ismertté, amely miatt leváltották. 2015 decemberében az akkori tárcavezető sajtótájékoztatóján egy újságírónő leguggolt, hogy a mögötte lévő kamerák elől ne takarja el a tárcavezetőt, aki ennek láttán azt mondta: „Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek.” Kijelentéséért azonnal nem, később viszont többször is bocsánatot kért, a kormányfő mégis menesztette. Most viszont - utolsó miniszterelnöki lépéseként, mielőtt átveszi az államfői tisztséget – Vucsics Gasicot javasolta a titkosszolgálat élére, amit a kormány hétfőn jóvá is hagyott.