Pakisztán betiltja a TikTokot

2020. október 9., 18:45

Szerző:

Az alkalmazás üzemeltetője többszöri felszólítás ellenére sem szűrte meg a konzervatív iszlám országban erkölcstelennek számító tartalmakat.

Magas rangú pakisztáni kormánytisztségviselők azt közölték a Reuters-szel, hogy Iszlámábád már többször felszólította a videómegosztót, hogy tiltsa le a kifogásolt tartalmakat, de a szolgáltató ennek nem tett eleget teljes mértékben.

Az ország távközlést szabályozó hatósága júliusban intézte az utolsó figyelmeztetést a kínai Bytedance vállalat tulajdonában lévő videómegosztó felé. A döntés végül azt követően született, hogy Imran Hán miniszterelnök is megszólalt az ügyben, s arra szólította fel a hatóságokat, tegyenek meg mindent a nem elfogadható tartalmak letiltása érdekében.

Világszerte egyre többek kérdőjelezik meg az applikáció biztonsági és adatvédelmi szabályzatát, köztük kormányok is. Indiában júniusban tiltották be, az Egyesült Államokban és Ausztráliában pedig vizsgálatot indítottak ellene. Washington álláspontja szerint a TikTok veszélyes lehet az amerikai nemzetbiztonságra, mert a cég amerikai állampolgárok bizalmas adataihoz fér hozzá, és a kínai törvények értelmében ezeket meg is oszthatja a pekingi hatóságokkal.