Theresa May még időt kért, hogy tárgyalhasson az EU-val

2019. február 12., 15:10

Szerző:

Theresa May szerint még időre van szükség az Európai Unióval kezdeményezett tárgyalásokra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás London által kért módosításairól.

Brexit
Fotó: MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

A konzervatív párti brit miniszterelnök kedden tájékoztatta az alsóház képviselőit a tárgyalási folyamat eddigi menetéről. Elmondta, az EU vezetőivel tartott minapi találkozóin három lehetséges módszert vázolt fel annak biztosítására, hogy a londoni parlament elfogadhassa a kilépési megállapodást.

  • Az egyik alternatív megoldások kidolgozása az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop) helyett,
  • a másik a jelenlegi backstop-záradék alkalmazhatóságának jogilag kötelező erejű időbeli korlátozása,
  • a harmadik egy olyan, szintén jogilag kötelező erejű záradék beépítése a Brexit-egyezménybe, amely lehetővé teszi a backstop-mechanizmus alkalmazásának egyoldalú befejezését.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.