Szlovákiában leteszteltek 3,6 millió embert, 1,06 százalékuk koronavírusos

2020. november 2., 17:55

Szerző:

Igor Matovič szlovák miniszterelnök hétfő délután közölte, hogy a hétvégi országos tesztelés során 38 359 fertőzöttet találtak, ez a letesztelt 3 625 332 ember 1,06 százalékát jelenti - írja a Bumm nyomán a 444.

A tesztelés célja alapvetően az volt, hogy segítsen megfékezni a járványt, és elkerülhető legyen a kórházak túlterhelése. A miniszterelnök elmondta, hogy átlagban 2500 fertőzöttet képesek azonosítani naponta, vagyis a hétvégén ennél lényegesen többet sikerült, akik körülbelül további 50 ezer embert fertőznének meg, ha nem kerültek volna karanténba. 

„Pontosan ez a legfontosabb egy járvány idején – minél gyorsabban minél több fertőzöttet azonosítani, akik karanténba mennek, és nem fertőznek meg további százakat vagy ezreket” - tette hozzá.  

Akinek pozitív lett a tesztje, annak teljes családjával, illetve az egy háztartásban élőkkel együtt karanténba kell vonulnia 10 napra. 

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.