Temetésen támadták meg Recep Tayyip Erdogan egyik legnagyobb ellenfelét, menekülnie kellett

2019. április 21. 21:24 - szerző: Ágoston Zoltán

Támadás áldozata lett Kemal Kılıçdaroğlu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke egy temetésen – írja a BBC. A politikus azoknak egy olyan katonának a búcsúztatásán vett részt Ankarában, aki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) erőivel vívott harcban vesztette életét, amikor feldühödött tömeg rohanta le. Húzni-vonni kezdték, néhányan pedig megütötték  mígnem a politikusnak a biztonságiak gyűrűjében sikerült egy közeli házba menekült a lincshangulat elől. 

Kemal Kılıçdaroğlu (középen) a vasárnapi ankarai temetésen
Fotó: AP/Burhan Ozbilici

Kemal Kılıçdaroğlu az államfő, az Orbán Viktor barátjának és illiberális példaképének számító Recep Tayyip Erdogan egyik legnagyobb ellenfele Törökországban, főleg azóta, hogy a pártja polgármester-jelöltje Isztambulban és Ankarában is legyőzte a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) emberét a március 31-i önkormányzati választásokon. Ankarában Mansur Yavaş, Isztambulban Ekrem Imamoglu az új polgármester, és bár az AKP miond a két város hatóságait rákényszerítette arra, hogy újraszámlálják a szavazatokat, ez az újraszámlálás az ellenzéki jelölt győzelmét erősítette meg. Isztambul sorsa 13 ezer szavazaton múlott.

A CHP elnöke – írja az török ellenzéki portál, az Ahval – Mansur Yavaşsal az oldalán ment el a 26 éves katona, Yener Kırıkçı temetésére. A házat, amelybe menekítették őket, a feldühödött tömeg órákon át vesztegzár alatt tartotta, többen köveket dobáltak, egy videófelvétel tanúsága szerint pedig valaki még azt is megpendítette, hogy gyújtsák fel. A csendőrök mellett rohamrendőri egységeket is a helyszínre vezényeltek, mire a kormánypárti tüntetők oszlani kezdtek. A pártelnököt végül három és fél órával az incidens kezdete után, helyi idő szerint délután 5 óra 20 perckor tudta elhagyni az Ankara Çubuk nevű negyedében fekvő házat.

Bár az incidenst Abdülhamit Gül igazságügyi miniszter tweetben ítélte el, azt ígérve, hogy soha nem fogja hagyni, hogy erőszak vessen árnyékot a demokráciára, kollégája, Hulusi Akar védelmi miniszter rengeteg bírálatot kapott a támadás után  ő ugyanis elment az incidens helyszínére, és azzal csitította a feldühödött tömeget, hogy a CHP politikusai megkapták az üzenetet, itt az idő elvonulni. Közvetett felelősnek egyébként sokan Süleyman Soylu belügyminisztert tartják, aki még 2018-ban felszólított, hogy a gyászolók ne fogadják szívélyesen a CHP politikusait azokon a temetéseken, amelyeken a PKK-val vívott harcban elesett katonákat helyezik örök nyugalomra. Az AKP politikusai régóta bírálják a CHP-t, hogy a szövetség miatt, amelyet a kurdpárti Demokratikus Néppárttal (HDP) kötött, szerintük ugyanis a HDP ezer szállal kötődik a PKK kurd terroristáihoz.

Este fél kilenc előtt Kemal Kılıçdaroğlu kiállt a hívei elé pártja ankarai székháza előtt, és azt mondta, nem hagyja magát megfélemlíteni. Az incidens nyomán az Európai Szocialisták Pártja (PES) a Twitteren szolidaritásáról biztosította a CHP-t.