Teljes vagyonelkobzással sújtaná a korrupt állami tisztviselőket a vezető ukrán elnökjelölt, és megszüntetné a képviselők mentelmi jogát is

2019. április 7., 16:11

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán ellenzéki elnökjelölt kampánystábja vasárnap közzétette az interneten azokat a lépéseket, amelyekkel szerintük megfékezhető a kiterjedt korrupció Ukrajnában.

Az elnökválasztás egy hete megtartott első fordulóját az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) vasárnap kihirdetett hivatalos végeredmény szerint Volodimir Zelenszkij humorista-producer, a Nép szolgája (Szluha Narodu) párt jelöltje 30,24 százalékot, azaz több mint 5,7 millió szavazatot szerzett, és ezzel az első helyen végzett. Őt követi Petro Porosenko hivatalban lévő államfő 15,95 százalékkal, mintegy 3 millió szavazattal. Ők ketten jutottak be az április 21-i második fordulóba. A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje végzett 13,4 százalékkal, azaz mintegy 2,5 millió szavazattal.

Ukrán elnökválasztás
Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko

Vasárnapi korrupcióellenes kiáltványában Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott, nem kell feltalálni a biciklit. Régóta ismert, hogy mit kell tenni. Egyszerűen eddig sohasem volt meg hozzá a politikai akarat - hangzik a Telegram hírmegosztó portákon közzétett írás. A vezető elnökjelölt az igazságszolgáltatás függetlensége érdekében javasolja, hogy állítsanak fel egy legfelsőbb gazdasági bíróságot külföldi szakértők bevonásáva, továbbá azt, hogy az erőszakszervezetek hatásköre ne terjedjen ki ezentúl gazdasági jellegű bűncselekményekre, vagyis ne ők indítsanak eljárást és folytassanak nyomozást, hanem az ilyen ügyekre létrehozott független korrupcióellenes hatóságok. Ez utóbbiakat független nemzetközi bizottságok pályázati eljárással hoznák létre. Az ukrán parlament már tavaly nyáron megszavazta a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság nevű testület létrehozásáról szóló törvényt, de máig nem kezdhetett el működni.

Volodimir Zelenszkij szerint alapelv, hogy a büntetésnek olyan súlyosnak kell lennie, amely felülmúlja a korrupcióból származó hasznot. Ezért szigorítani kell a jelenlegi büntetéseken, egyaránt büntetni a gazdasági szabálysértéseket, és azokat az állami tisztségviselőket, akik hivatalukkal visszaélve gyakorolnak nyomást vállalkozókra. A korrupcióért elítélt állami tisztségviselők esetében kiegészítő büntetésként bevezetnék a teljes vagyonelkobzást és az örökös eltiltást attól, hogy állami tisztséget töltsenek be. Korrupciós eljárások esetében tiltanák az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezést. aki korrupciós ügyet leplez le, pénzjutalmat kap, de a vezető ukrán elnökjelölt meg akarja szüntetni a parlamenti képviselők mentelmi jogát is, és szorgalmazza, hogy az államigazgatás minél több szolgáltatást tegyen elérhetővé az üzleti élet képviselőinek elektronikusan, mobiltelefonon.