Adományteát lopott a libanoni elnök - legalábbis ezzel vádolják

2020. szeptember 9., 21:33

Szerző:

Heves bírálatok érték Michel Aun libanoni elnököt amiatt, hogy a Srí Lanka által az augusztusi bejrúti robbanást követően felajánlott teaszállítmányt sokak szerint tisztességtelen módon a testőrei között osztotta szét - jelentette a helyi média szerdán.

A libanoni elnöki hivatal előző hónapban arról számolt be, hogy a Srí Lanka-i kormány 1675 kilogramm ceyloni teát adományoz a bejrúti robbanás áldozatainak.

A bírálók szerint azonban a teaadományból inkább az elnöki őrségnek jutott, mintsem az augusztus 4-ei robbanás áldozatainak. "Gyalázatos, hogy a teát a kísérete körében osztotta szét" - írta a Twitteren Paula Jakubian korábbi törvényhozó, aki a robbanást követően lemondott tisztségéről.

Az ügy felkapott téma lett a Twitteren is, az erről szóló bejegyzésekben egyebek között megjelent a "teatolvaj" hashtag is.

A libanoni elnöki hivatal "meglepődéssel" fogadta a felzúdulást, azt, hogy egyesek felháborodtak azon, hogy az elnöki őrség tagjai, akik között szintén voltak a robbanás által sújtott emberek, kaptak egy doboz teát.

Később pedig közleményt adtak ki, miszerint az augusztusi tájékoztatás "hibás" volt, a teát valójában személyesen az elnöknek ajándékozta a Srí Lanka-i kormány, szolidaritásának jeleként.

A közösségi médiában sokan a libanoni politikai elit korrupciójának újabb példájaként értékelték a történteket.

A bejrúti kikötőben augusztus 4-én felrobbant 2700 tonna, évek óta ott tárolt ammónium-nitrát, aminek következtében több mint 190-en meghaltak, mintegy hatezren megsérültek, és körülbelül 300 ezren váltak otthontalanná. A detonációt követően kiderült, az illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.