Amerikai foglyok szabadon bocsátásáról tárgyaltak titokban Damaszkuszban

2020. október 19., 06:41

Szerző:

Egy fehér házi tisztségviselő titokban Damaszkuszban tárgyalt a szíriai kormánnyal legalább két olyan amerikai állampolgár szabadon engedéséről, aki Washington feltételezése szerint Bassár el-Aszad elnök fogságában van - jelentette vasárnap a The Wall Street Journal című napilap.

 A lapnak a Trump-kormány meg nem nevezett tisztségviselői azt mondták: Kash Patel vezető terrorelhárítási tisztségviselő utazott valamikor az idén Damaszkuszba. Sem a Fehér Ház, sem a külügyminisztérium nem válaszolt egyelőre a lap kérdéseire az üggyel kapcsolatban. A név nélkül nyilatkozók azonban hozzátették: több mint 10 éve ez volt az első eset, hogy magas rangú amerikai tisztségviselő Szíriában találkozott a Nyugat által elszigetelt Aszad-kormánnyal. 

Az egyik, feltehetően fogva tartott amerikai Austin Tice szabadúszó újságíró, aki korábban tengerészgyalogos volt, és 2012-ben, tudósítói munkája közben tűnt el Szíriában, a másik Majd Kamalmaz szíriai-amerikai terapeuta, aki 2017-ben tűnt el az arab országban. Legalább négy további amerikairól feltételezik, hogy fogva tartják őket Szíriában, de róluk keveset tudni a lap szerint.