Francia tanárgyilkosság: Kemény fellépést ígért a kormányfő

2020. október 18., 08:23

Szerző:

A lehető legkeményebben fel fog lépni a francia állam a köztársasági eszme védelmében - ígérte szombaton Jean Castex kormányfő a pénteki brutális tanárgyilkosságra reagálva.

 

"A köztársaságot szúrta szíven egyik védelmezőjén keresztül az iszlamista terrorizmus" - írta Twitteren Castex, miután egy moszkvából származó, menekültstátusszal rendelkező csecsen diák lefejezte Samuel Paty-t, aki tanárként dolgozott, és egy szólásszabadságot bemutató lecke keretein belül Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat is megosztott osztályával. Emiatt több diák szülei is tiltakoztak, és a állítólag meg is fenyegették Paty-t.

Pénteken pedig a 18 éves tettes a nyílt utcán késsel megölte a tanárt, és levágta a fejét. Őt aztán a  rendőrök lelőtték, mert nem engedelmeskedett a felszólításuknak.

Jean-Francois Ricard terrorelhárítási főügyész elmondta, hogy terrorista indítékkal elkövetett gyilkosság miatt nyomozást indítottak az ügyben. Hozzátette: az elkövető márciusban menekülti státusz és tízéves tartózkodási engedélye volt Franciaországban. A titkosszolgálatok előtt nem volt ismert.

A fiú több családtagját és ismerősét is letartóztatták az ügyben, összesen kilenc embert. A főügyész hozzátette: az elkövető apjának egyik féltestvére 2014-ben csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában.

A nyomozás előzetes eredményei szerint a tettes a helyi diákoktól kérdezősködött Paty-ról a gyilkosság előtt. A 47 éves földrajz-történelem szakos oktató arcáról fényképet is közzétett a Twitteren. A hozzá tartozó üzenetben a "hitetlenek vezetőjének", Emmanuel Macron francia elnöknek üzent, hogy végzett egy "pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát".

A meggyilkolt tanár középiskoláját gyászolók lepték el. Többen “tanár vagyok” feliratú ruházatban jelentek meg.

2015 januárjában Párizsban két dzsihadista merénylő vérfürdőt rendezett a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében: 12 embert agyonlőttek, 11 másikat megsebesítettek. Ahogy most is, e akció kiváltó oka is a Mohamendről készült karikatúrák voltak.