5,6 milliárd forintot adott eddig a székely hokiakadémiára az Orbán-kormány

2020. június 19., 17:14

Szerző:

Karcfalván a magyar kormány támogatásával elkezdődik a székelyföldi jégkorong-akadémia kollégiumának építése. A jelképes alapkőletételt pénteken tartották Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke jelenlétében.

Potápi elmondta: a nemzetpolitika keretében a közös történelem, nyelv, kultúra és gazdaságfejlesztés mellett a közös sportról is lehet beszélni.

 

Szerinte 

az identitás egyik alapja a sport,

és a karcfalvi beruházás azt a célt szolgálja, hogy a jégkorongozó csíki gyermekek, fiatalok magyar közösségben nevelkedjenek, és ennek a közösségnek hozzanak dicsőséget.

A magyar kormány az elmúlt években a székelyföldi jégkorong-akadémiai rendszert fenntartó Mens Sana Alapítvány működésre közel másfél milliárd forintot, beruházásokra pedig közel három és fél milliárd forintot juttatott, idénre pedig 600 millió forintot szán – jelentette az MTI.

Az Orbán-kormány mindent megad Szekelyföld lakóinak, amire csak szükségük lehet. Nagy István agárminiszter a minap például négy pompás lovat küldött nekik, tavaly a helyi patkolókovácsok képzésére szánt támogatással lepte meg nemzettársainkat a magyar állam.