Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Tálibok öltek meg Afganisztánban egy amerikai katonát

2019. december 23. 09:05 - szerző: MTI

Meggyilkolták az Egyesült Államok afganisztáni kontingensének egyik katonáját hétfőn, a támadás a tálibok vállalták magukra.

Az üggyel kapcsolatos hivatalos amerikai közlemény a részletekre nem tér ki, csupán annyit közöl, hogy a katona szolgálatteljesítés közben vesztette életét. Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője a Whatsapp üzenetküldő szolgáltatáson keresztül azt állította, hogy a csoport az észak-afganisztáni Kunduzban robbantott fel egy amerikai járművet, majd fegyveres harc bontakozott ki a tálibok és az amerikai biztonsági erők között.

A mostani támadással húszra emelkedett az idén Afganisztánban meggyilkolt amerikai katonák száma.

A közép-ázsiai országban a NATO által vezetett Eltökélt Támogatás nevű misszió keretében több mint 20 ezer külföldi katona állomásozik. A misszió feladata az afgán erők kiképzése és az afgán biztonsági intézmények kapacitásának kiépítése.

2019-ben az Egyesült Államok Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni ügyekkel megbízott különmegbízottja vezetésével Dohában tárgyalásokat kezdett a kabuli kormány ellen lázadó tálibokkal. December közepén azonban Khalilzad bejelentette, rövid szünetet tartanak a megbeszélésekben, miután a lázadók megtámadták a legnagyobb afganisztáni amerikai támaszpontot, és megöltek két polgári lakost.

Afganisztánban néhány éve felbukkant az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is, amely azóta szintén több merénylet elkövetőjeként jelentkezett.