Hamar semmissé vált a békeszerződés Afganisztánban: az elnök ismét háborút hirdetett a tálibok ellen, hiába vonul ki az USA

2020. március 22. 18:05 - szerző: MTI

Összesen tizenöt civil vesztette életét vasárnap két légitámadásban Afganisztán északi részén. Az első bombázásban 11 polgári személy - köztük több gyerek vesztette életét - Kunduz tartomány Imám Sáhib nevű körzetében - közölte Aminulláh Ajdín, a tartományi tanács egyik tagja a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Egy másik légicsapásban pedig négy civil halt meg a kunduzi Dast-i-Arcsi körzetben - számolt be a történtekről Mavlavi Abdullah, aki szintén a helyi tanács tagja.

Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok, vagy az afgán légierő hajtotta-e végre a műveletket.

Aszadullah Hálid ügyvezető afgán védelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy az afgán kormány utasította a hadsereget a radikális iszlamista tálibok elleni harci cselekmények folytatására. Hálid parancsára az afgán kormányerők "kötelesek a védelemről áttérni a tálib egységekkel kapcsolatos aktív védelmi álláspontra", ami az ügyvezető miniszter szerint annyit jelent, hogy az afgán hadsereg mostantól "harci cselekményeket, előre előkészített támadásokat hajthat végre a tálibok ellen".

Hálid megjegyezte, hogy a harci cselekmények felújítását a radikális mozgalom és az Egyesült Államok közötti megállapodás ellenére a tálibok részéről tanúsított magas szintű erőszak indokolja.

Az Egyesült Államok és a tálibok képviselői február 29-én írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a tálibok és az afgán kormány között március 10-én meg kellett volna kezdődnie az állandó tűzszünetről szóló tárgyalásnak. A megállapodás értelmében a tárgyalást bizalomerősítő intézkedésként fogolycserének kellett volna megelőznie.

Az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) szerint tavaly 3403 civil halt meg és csaknem hétezren sebesültek meg. Az UNAMA közölte azt is, hogy a nemzetközi koalíció és  az afgán légierő légiműveletei a polgári áldozatok tíz százalékáért tehetőek felelőssé.