Tajvani védelmi minisztérium: Tajpejnek joga van megvédenie magát

Tajvan fenntartja magának a jogot, hogy fenyegetés esetén akár katonai erővel is megvédje magát - áll a tajvani védelmi minisztérium hétfői közleményében, nem sokkal azután, hogy a hét végén kínai harci repülőgépek sorozatban már a második napon repültek át szombaton a Tajvani-szoros középvonalán.

2020. szeptember 21., 12:01

Szerző:

"Tajvan nem provokálja az ellenséget, de nem is fél tőle" - áll a közleményben.

A kínai védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy hadgyakorlatot kezdenek a Tajvani-szoros közelében. A tajvani védelmi minisztérium szombaton közölte: legalább 19 kínai harci repülőgép repült be a szigetország légvédelmi azonosítási zónájába. Tajvan vadászgépeket küldött a helyszínre, hogy figyeljék a kínai gépek manővereit, és ráirányította a térségre a légvédelmi radarait.

A kínai műveletek egybeesnek azzal, hogy csaknem egy hónap leforgása alatt már a második magas rangú amerikai tisztségviselő látogatott a Kína által sajátjának tartott, ám önálló kormányzattal rendelkező szigetre. Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős amerikai külügyi államtitkár csütörtökön érkezett Tajvanra, ahol pénteken találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel és más magas rangú tajvani tisztségviselőkkel.

Miközben az amerikai-kínai kapcsolatok egyre feszültebbek,  a múlt hónapban Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter is Tajvanra látogatott. Azar személyében ezzel 1979 óta a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő utazott a szigetre. A tajpeji kormány tájékoztatása szerint a látogatás alatt kínai harci repülőgépek közelítették meg Tajvant. A repülőgépeket ekkor légvédelmi rakétákkal célba vették a szigetről, a tajvani légierő felszálló gépei pedig távozásra kényszerítették őket a szóban forgó területről.

(MTI)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.