Tajvan törvényt fogadott el a kínai politikai beavatkozás visszaszorításáért

2019. december 31., 21:53

Szerző:

A tajvani parlament törvényt fogadott el kedden Kínai politikai beavatkozásának visszaszorítására, kevesebb mint két héttel a parlamenti és elnökválasztás előtt. Az úgynevezett „beszivárgás elleni törvény” előzményeként Tajvanon az elmúlt hónapokban azzal vádolták Pekinget, hogy erőteljesen támogatja a Nacionalista Párt (Kuomintang) jelöltjeit egyebek közt kampánypénzzel és a közösségi médiában folytatott propagandával.

A keddi szavazáson nem vett részt a Kuomintang, amely a legerősebb ellenzéki párt, és szoros kapcsolatokat igyekszik tartani Kínával. Nem úgy, mint Tajvan jelenlegi elnöke, Caj Jing-ven, akit négy éve választottak meg. Caj nem hajlandó elfogadni Peking álláspontját, miszerint Tajvan Kína része. Emiatt igencsak ferde szemmel tekintenek rá Pekingből, a kínai kormány nem sokkal Caj megválasztása után meg is szakította kapcsolatait Tajvan kormányával, és megpróbálta a szigetet diplomáciailag elszigetelni.

A január 11-re kiírt elnökválasztáson azonban várhatóan Caj diadalmaskodik ismét, ami miatt súlyosbodhat Kína gazdasági, diplomáciai és katonai nyomása Tajvanon.

Kína a törvény megszavazását szinte azonnal nyilatkozatban bírálta. A tajvani ügyek pekingi hivatala azzal vádolta Caj Jing-ven kormányzó Demokratikus Haladás Pártját, hogy választási előnyt akar kovácsolni magának a törvényből és gyűlölködést szít Tajvan és Kína között.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.