Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Legalább 37 halott a szudáni törzsi villongásokban

2019. augusztus 27. 07:58 - szerző: MTI

Legalább 37-en életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek hétfőn a Szudán legjelentősebb kikötővárosában, Port Szudánban kitört törzsi villongásokban - közölte a Szudáni Orvosok Központi Bizottsága (CCSD) nevű ellenzéki szervezet.

A független orvosi testületként is működő CCSD beszámolója szerint a kikötőváros több kórházából csak az egyikben 34 halottat és 126 sebesültet számláltak hétfőn. A holttestek többségén lőtt, szúrt, illetve súlyos égési sebek voltak.

A Szudánt vezető szuverén tanács vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett a városban. Altahir Abuhadzsa, a szuverén tanács szóvivője bejelentette, hogy a Vörös-tenger nevű állam ideiglenes kormányzóját és a biztonsági erők helyi vezetőjét is leváltották, mert nem sikerült úrrá lenniük a tomboló erőszakon.

Egyelőre ismeretlen okokból újultak ki a villongások pénteken a beni amer és a nuba törzs tagjai között. Időközben a hadsereget is mozgósították a fővárosból, Kartúmból, és katonák járőröznek Port Szudán utcáin, hogy elejét vegyék a helyzet romlásának.

A szuverén tanács a múlt héten alakult meg a hadsereg és a civil ellenzék közötti hatalommegosztási megállapodás értelmében. A hadsereg ugyanis tavasszal eltávolította az ország éléről a Szudánt évtizedeken át irányító Omar el-Besírt, és átvette az ország irányítását.