Sztálint szidta két fiatalember Moszkvában, azonnal elvitték őket a rendőrök

2019. március 5., 12:36

Szerző:

– Égj el a pokolban, te népek hóhéra, anyák és gyermekek gyilkosa – ezt kiabálta a moszkvai Kreml falánál lévő Sztálin-sír körül gyülekező kommunistáknak a két tiltakozó. A rendőrök azonnal őrizetbe vették a két fiatalembert – írja a hvg.hu.

Oroszországban folyamatosan javul generalisszimusz megítélése, az iskolákban egyre kevesebbet beszélnek arról, hogy s sztálini időkben milliók váltak a tisztogatások áldozatává. Vlagyimir Putyin szerint szerint a Nyugat Sztálin démonizálásával akarja lejáratni a mai Oroszországot – írja a lap.

Az orosz közhangulatot jellemzi, hogy 2017-ben egy moszkvai parkban mellszobrot állítottak Sztálinnak, majd tavaly betiltották a Szálin halála című brit-francia szatírát. Az orosz kulturális minisztérium közölte, hogy közigazgatási eljárást indít azon filmszínházak ellen, amelyek a forgalmazási engedély bevonása ellenére is bemutatják Armando Iannucci filmjét, a kihágókat 400 ezer forintos bírsággal fenyegették meg. Az egyik renitens filmszínházra még a rendőrséget is ráküldték.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.