Sztálin emléke élőbb az áldozatokénál

Jövőre átadják Moszkvában a sztálini terror áldozatainak szánt első emlékművet – miközben egyre nő Oroszországban kultusza a kormánypropaganda csendes háttértámogatásával.

2015. december 9., 14:06

Vlagyimir Putyin elnök támogatásáról biztosította az emlékmű és a megemlékezések programjának tervét, és a kormány idén többször elítélte a számtalan áldozatot követelő korszakot, azonban jellemző a társadalom Sztálinhoz való ellentmondásos viszonyára, hogy évtizedek sem voltak elegendők ahhoz, hogy emlékművet kapjanak áldozatai. Az egyetlen „engedmény” a történelmi múltnak a Gulag-múzeum létrehozása és a most született terv, azonban annak társszervezőjét, a Memorial civilszervezetet éppen most nyilvánítja nemkívánatos, az alkotmányos rendet aláásó külföldi ügynöknek a moszkvai külügyminisztérium. A hivatalos propagandában pedig Sztálin úgy szerepel, mint a bölcs vezér, aki győzelemre vezette hazáját a nácik ellen. Ugyanakkor kormányprogram írja elő, hogy 2017-ig az áldozatokra való emlékezés egész infrastruktúráját hozzák létre, emlékművekkel, múzeumokkal, könyvekkel stb.

Mióta 2012-ben Putyin visszatért a Kremlbe, drámaian megnőtt Sztálin népszerűsége: azoknak az oroszoknak az aránya, akik szerint jogosak voltak a sztálini „tisztogatások”, huszonötről negyvenöt százalékra emelkedett a Levada Centre független közvélemény-kutató felmérése szerint. A változás nem véletlen – a kormány a külfölddel való mind élesebb szembekerülés közepette büszkeséget igyekszik kelteni a háborús múlt győzelmei, a keménykezű, rendteremtő vezetés iránt.

A Kommerszant tegnapi jelentése szerint Penza városában Sztálin-központot nyitott a Kommunista Párt helyi szervezete. Ebben kiállítások, nyilvános viták és tudományos konferenciák szolgálják a nagy vezér örökségét körülvevő jelenlegi „történelemhamisítás” leleplezését. Az ügy ellentmondásos kezelését ugyanakkor jól példázza, hogy ugyanebben a városban csak a múlt héten bírságoltak meg három kommunista párti aktivistát fejenként tízezer rubelre (százötven dollár), amiért születésnapjára emlékezve virágokat helyeztek el Lenin emlékművénél – amit engedély nélküli tüntetésnek minősített a bíróság. Szeptemberben a helyi pártszervezet irodájának kertjében Sztálin-szobrot állítottak fel, ami a lakossági tiltakozások dacára a helyén maradt, mert a hatóságok szerint magánterületen áll. Kezdeményezésük nem egyedi, egyre jobban terjed, országszerte már több mint negyven szobor emlékeztet örökségére.

Medve János

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.