Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Gyilkosságtól hangos a kampány – Szlovákiában most minden egy börtöntöltelékről szól

2019. október 16. 20:20 - szerző: Sidó Árpád

Néhány hónap múlva parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában, egyre nagyobb fordulatszámra kapcsol az amúgy sem lagymatag kampány. Ennek egyik megkerülhetetlen témája, hogy melyik politikus milyen viszonyban áll a tavaly Galánta közelében meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak megölésének feltételezett kitervelőjével, a maffiózókkal is cimboráló Marián Kočnerral. Arról a kétes hírű üzletemberről szól szinte minden, akit egy másik ügyben már tavaly júniusban rács mögé dugtak, és aki miatt alig csitul a bő másfél éve tartó politikai földrengéssorozat.

Legutóbb – alig egy hónapja – az igazságügyi minisztérium államtitkára távozott posztjáról, akit a legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette Smer helyezett pozícióba. A politikusok közül Monika Jankovská az utóbbi másfél esztendő fejleményeinek csupán az egyik, alacsonyabb szintű – de annál jelentősebb – „áldozata”, hiszen a gyilkosság után nem maradhatott a kulturális miniszter sem, majd a belügyi tárca irányítója is kénytelen volt szedni a sátorfáját, régi harcostársával, a kormányfővel együtt. Az igazságügyi miniszter következett, aztán pedig az újonnan kinevezett belügyér is gyorsan vette a kalapját.

Ez az átrendeződés mind azzal a tavaly februári nagymácsédi kettős gyilkossággal függ össze, amelyben életét vesztette a Marián Kočnerről cikkező szlovák újságíró, Ján Kuciak, és menyasszonya.

Középen Marián Kočner
Fotó: TASR/Jakub Kotian

A végrehajtó hatalmon belüli legutóbbi változás annyiban tér el a korábbi mozgásoktól, hogy a vezető kormánypárthoz, a Smerhez tartozó államtitkár személyével kapcsolatos híresztelések egészen durvák. Annyira, hogy már a hárompárti koalíció legkisebb pártjának, a Hídnak a vezetője, Bugár Béla is úgy nyilatkozott: ha tudta volna, hogy kik mozognak Fico tömörülése körül, akkor nem vágott volna bele velük a kormányzásba.

Jankovskáról, az exállamtitkárról már korábban is írtak meredek dolgokat, de a napokban az derült ki, hogy nem csupán bennfentes információkkal segítette a gyanú szerint Kuciak megölésére megbízást adó Kočnert, hanem a zűrös üzletember egyéb ügyeiben eljáró bírákat is befolyásolta.

A szlovák sajtó augusztustól folytatásos rémtörténetként hetente többször rukkol elő a nyomozás során Kočner mobiltelefonjáról megszerzett üzenetekkel. A rendőrség ugyanis feltörte a vállalkozó telefonját, és így hozzáfért a Threema elnevezésű titkosított csevegőapplikációból kimentett SMS-ekhez.

Ezekből kiderült, hogy Jankovská csaknem hatezer üzenetet váltott Kočnerrel 2017 ősze és 2018 májusa között, köztük olyat is, amelyben a nagyvállalkozó még a Kuciak-gyilkosságot is megemlítette az államtitkárnak.

A hihetetlen kapcsolatokkal rendelkező, kétes hírű üzletember az ügyében eljáró egyik bírónőre utalva azt írta tavaly Jankovskának, hogy csak „tegye, amit tennie kell, mert úgy végzi, mint Kuciak”. És aztán, láss csodát, az említett bírónő Kočner érdekeinek megfelelően döntött abban a perben, amely összefügg egy 69 millió euró névértékű hamisított értékpapír sorsával.

De tavaly júniusban éppen az említett váltóhamisítási ügye miatt letartóztatták Kočnert, majd néhány héttel később a hatóságok elkapták a Kuciak-gyilkosság elkövetőit is. Ennek folyományaként a nagyvállalkozót idén márciusban azzal is megvádolták, hogy ő adta a megbízást a róla többször cikkező és ezért kényelmetlen újságíró kiiktatására.

Kočner, aki még a hírhedt exminiszterelnök Vladimír Mečiar 1998-as bukásához is jócskán hozzájárult, hosszú évtizedekig a pozsonyi legfelsőbb körök krémjéhez tartozott. Üzletelt vele és a tenyeréből evett számtalan ismert közéleti személy és politikus. Az exkormányfő Robert Ficóval, valamint szűkebb körével is tegező viszonyban levő nagyvállalkozó különböző mértékben, de összekapcsolható az ellenzék és a kormánypártok legismertebb arcaival, és most a választási kampány felpörgésével arról szól a verseny, kinek van kevesebb köze hozzá.

Ebben a versenyfutásban az egyelőre parlamenten kívüli ellenzéki csoportosulás, a liberális Progresszív Szlovákia/Spolu elnevezésű tömörülés helyzete a legkedvezőbb, hiszen a fiatalokból álló, viszonylag új párt egyik képviselője sem kapcsolható össze a hírhedt figurával. Sőt az idei államfőválasztáskor a párt elnökjelöltjének, Zuzana Čaputovának a kampányfilmjeiben Kočner alakja is feltűnt mint a főgonosz megtestesítője. Čaputová éppen akkor nyerte meg meggyőző fölénnyel az elnökválasztást, amikor a nagyvállalkozót megvádolták a Kuciak-gyilkossággal is.

A legerősebb parlamenti ellenzéki tömörülés, a szintén liberális SaS vezetője, Richard Sulík már nem mondhatja magáról, hogy azt sem tudja, ki fia-borja Kočner, hiszen 2010 táján rendszeresen egyeztetett vele politikai ügyekről, amit az üzletember titokban videóra rögzített.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Szinte nincs is olyan parlamenti párt, amelyikkel valamilyen érintkezési pontja ne lenne a balhés nagyvállalkozónak. Ezek közül talán a legabszurdabb, ami tavaly a nagymácsédi kettős gyilkosság utáni politikai zűrzavar közepén történt. A Híd vezetője a feleségével a Maldív-szigetekre utazott, hogy a házassági évfordulójukat megünnepeljék. Éppen a szállodájukban reggeliztek, amikor odalépett az asztalukhoz a szlovák felső tízezer fenegyereke, és arról akart társalogni a koalíciós tömörülés irányítójával, hogy most akkor mi lesz a szlovákiai kormányválsággal.

Bugár azóta sem tud szabadulni a vádaktól, hogy Kočner utasításokat adott neki a hazai helyzet kezelésével kapcsolatban. Merthogy az állandóan a zavarosban halászó businessman ilyen értelmű üzeneteket küldött az otthoni emberének a Threema alkalmazáson keresztül.

Kočner már régen vizsgálati fogságban ült, amikor tavaly decemberben házkutatást tartottak az egyik ingatlanjában, és egy pendrive akadt a hatósági emberek kezébe. Miután megvizsgálták, rádöbbentek arra, hogy az egy olyan hangfelvételt tartalmaz, amelynek a szövege megegyezik a 2011-ben kirobbant – Gorilla-ügynek elnevezett – belpolitikai botrány interneten terjesztett leiratával. A történet Szlovákia legbefolyásosabb pénzügyi csoportjával, a Pentával van összefüggésben, és azzal, ahogy a cég egyik vezetője még valamikor 2005–2006-ban a politikai szféra képviselőivel egyeztetett korrupciógyanús kérdésekben egy magánlakásban. A Kočnernél talált hangfelvételről a sajtó úgy számolt be, mint ami bedöntheti a régi szlovákiai politikai elitet.

A legérdekesebb ebben az egészben az, hogy miként találtak rá erre a hanghordozóra. A Gorilla-irattal azonos szövegű hangfelvétel nem Kočner széfjében volt, hanem csak úgy szabadon hevert egy asztalon, mintha csak elő lett volna készítve. Ez viszont azt jelentené, hogy Kočner még a rácsok mögül is fenyegetni, netán zsarolni próbál olyanokat, akik a 13-14 éve készített felvételen szerepelnek. Ezen egyebek mellett a többszörös kormányfő Robert Fico hangjához hasonló orgánum is hallható.

A befolyásos személyeket, bírókat, ügyészeket behálózó, politikusokkal bratyizó, esetleg azokat titkos felvétellel zsaroló, mindenhova bejáratos Kočner eddig mindig egy lépéssel a hatóság előtt járt. Most viszont már majdnem másfél éve egy helyben topog a hűvösön. Vagy mert az embereit letartóztatták, vagy mert azok önként tesznek ellene vallomást. Ma már az is ismert, hogy terv készült néhány ügyész és ügyvéd likvidálására is. Ezt Kočnernek azt a kedvenc SMS-partnere készítette elő, akit nyolc emberöléssel hoztak összefüggésbe.

A Szlovákia történetében példa nélküli Kuciak-gyilkosság után azonban megváltozott a helyzet. Az emberek tízezrével vonultak ki az utcákra, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek és hogy tiltakozzanak a leromlott közállapotok ellen – az ellen, hogy a hatalmasok bármit megtehetnek, minden következmény nélkül.

A tömegdemonstrációk hatására tavaly távozott az országos rendőrfőkapitány is, és az utóda nem engedi, hogy a politikusok beleszóljanak a dolgába. A Smer szerint a „Soros György támogatta sajtó” továbbra is kendőzetlenül számol be a nyomozati anyagban szereplő információkról, és sorra tartóztatnak le magas beosztású rendőröket.

Az egyik legelismertebb szlovákiai közvélemény-kutató ügynökség, a Focus minapi felmérése szerint az emberek 51 százalékát nyugtalansággal töltik el Kočnernek a sajtóban megszellőztetett üzenetváltásai, mert az arra utal, hogy a politikusokat egyesek a háttérből irányítják. A megkérdezettek 22 százaléka vallja azt, amit Robert Fico pártelnök is ismételget, miszerint a Threema applikáción keresztül titkosítani próbált SMS-ek nem hitelesek, és megkérdőjelezi, hogy a rettegett üzletembernek tényleg olyan nagy hatalma lett volna.

A szlovák rendőrség szeptember végén lezárta a Kuciak-gyilkosság nyomozását, és a vádemelésre valószínűleg október második felében kerülhet sor. Ha beigazolódik mindaz, amiről a szlovákiai lapok hosszú hónapok óta cikkeznek, egyre szűkülni fog a manőverezési lehetősége a tavaly február óta kissé megrogyott támogatottságú Smernek. Nem is csoda, hogy a 20 százalék körüli népszerűséggel még mindig a legerősebb párt választási listáját már nem a pártelnök, hanem a pragmatikusabb, tisztább hátterű Peter Pellegrini vezeti majd.