Szlovák szigor – Tiltott miséről is tettek bejelentést

A magyarországinál jóval szigorúbb kapcsolattartási korlátozások léptek életbe Szlovákiában január elsejével, mert úgy látják, hogy az eddigi intézkedésekkel nem tudják megfékezni a koronavírus-járvány terjedését.

2021. január 9., 14:00

Szerző:

Két hetet kell várni a temetésre Nyitrán, és ha a hűtőkocsi sem lesz elég a holttestekre, a jégcsarnok következik – írta a parameter.sk. A térségben riasztó a járványhelyzet. „Az egyetemi kórház akut szakemberhiánnyal küzd. A városnak hűtőkocsit kellett biztosítania, mert a temető hűtőházában már nem férnek el a holttestek” – mondta Marek Hattas, Nyitra polgármestere. A hűtőkocsi december 3. óta van a nyitrai temetőben, 40 test fér el benne.

Az új esztendő hajnalán életbe lépett korlátozások legfontosabbika

az egyelőre január 24-ig kihirdetett, a magyar szabályozástól eltérően éjjel-nappal érvényes kijárási tilalom,

amely alól csak kevés kivételt engedélyeznek. A létfontosságú áruk – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, állateledel, üzemanyag – beszerzése végett el lehet távozni otthonról. Akut problémák esetén lehet orvoshoz, gyógyszertárba menni, illetve – értelemszerűen – PCR- vagy antigéntesztre is.

Felkereshető a posta, a bank, a biztosító, az autó- vagy kerékpárszerviz, a benzinkút, a tisztítószalon, a trafik és az optikus. Az interneten megrendelt áru boltban is átvehető. Elhagyhatja lakóhelyét az is, aki közeli hozzátartozójáról gondoskodik. Tilos viszont a különböző háztartások tagjai közötti a baráti találkozás. Az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt. A kijárási tilalom alól kivételt képez a házi kedvencekkel való séta a lakóhely egy kilométeres körzetében, de egyébként a természetbe kijárni csak a lakóhely szerinti járáson belül lehet – igaz, ezt csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Fotó: Shutterstock

Részt lehet venni közeli hozzátartozó temetésén, keresztelőn vagy esküvői szertartáson – ezek résztvevőinek számát azonban hat főben maximálták. (Magyarországon 50-en is lehetnek egy temetésen.)

Továbbra is kivételt képez az, aki munkavégzés céljából hagyja el az otthonát, de csak akkor, ha nem tud otthonról dolgozni. A munkáltatójuktól igazolást kell kapniuk a munkavállalóknak, ha a munkájuk miatt el kell hagyniuk a lakóhelyüket.

Sokak számára igencsak fájdalmas, hogy megszűnt az újabb találkozás lehetősége azok közt, akik az ünnepek alatt még együtt lehettek, rendészeti zsargonban „egy buborékot alkottak”. (Kivételt képeznek persze azok, akik egy háztartásban maradnak a korlátozások ideje alatt.) Az ünnepekre például sokan hazautaztak a szüleikhez, vagy magukhoz vették a szüleiket, de miután visszautaztak a lakóhelyükre, a korlátozások ideje alatt már nem találkozhatnak.

Aki már egy lefoglalt szálláson tartózkodott szilveszterkor, maradhatott, amíg a foglalása tartott, viszont nem hosszabbíthatta azt meg. A hoteleket és más szálláshelyeket január 10-től be kell zárni, tehát addigra az utolsó vendégnek is el kell azokat hagynia. A síközpontokat bezárták, aki azonban síelés céljából utazott el a hegyekbe az ünnepek alatt, az maradhatott a szálláshelyén. A szlovák médiabeszámolók tanúsága szerint a Magas-Tátrában a természetbe vágyók hatalmas tömege használta ki azt helyzetet, hogy már a korlátozások bevezetése előtt a helyszínen tartózkodott – így aztán az erdei sétautakon a szokásosnál is nagyobb volt a nyüzsgés.

Az új szabályok értelmében szentmisére sem lehet menni.

A templomi személyzet lehetővé teheti, hogy közvetítsék a szentmisét – a pappal, lelkésszel, technikusokkal együtt ezt hat fő biztosíthatja a templomból. A TASR hírügynökség beszámolt arról, hogy „a rendőrség vizsgálja azon templomok ügyét, amelyek a hírek szerint a tiltás ellenére nyitva voltak, és hívőket fogadtak január elsején”. A Közép-Szlovákia északi részén, a lengyel határ közelében található Trstená rendőrsége két lakossági bejelentést is kapott arról, hogy hívők jelenlétében tartottak istentiszteletet.

Szlovákia ugyanakkor nem zárta le a határait – olyannyira nem, hogy az Egyesült Királyságból érkező gépeket is fogadja a pozsonyi repülőtér, pedig azoktól a járatoktól – a szigetországban felfedezett, erősebb fertőzőképességű vírusmutáció megjelenése miatt – elzárkózott a legtöbb európai légikikötő. Az uniós, illetve a brit állampolgár légiutasok is tranzitálhatnak minden további nélkül, és csak annyi a kikötés, hogy nyolc óránál tovább nem tartózkodhatnak a tranzitban. A közúti határátkelőkön elvben negatív PCR-teszteredményt kell felmutatniuk az ingázóknak, illetve az üzleti úton levőknek, de ezt nem feltétlenül ellenőrzik mindig mindenkinél.

 

Aránypárok

Érdemes összevetni Magyarország és a körülbelül feleakkora lélekszámú Szlovákia elérhető napi járványadatait. Eszerint Magyarországon 5960 mintavétel alapján 1307 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. A magyar adatközlés nem terjed ki arra, hogy ezen belül mennyi volt a PCR-teszteredmények száma, illetve mennyi a kevésbé megbízható antigéngyorsteszt. A szlovák tájékoztatás erre is kitér: 4288 PCR-tesztből 1219 bizonyult pozitívnak, valamint további 7562 antigéntesztből 595.

Ha tehát abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a magyar tesztek közölt száma mindkét fajta tesztet fedi, akkor a feleakkora Szlovákiában kétszer annyi tesztet végeztek el – igaz, többségük a kevésbé megbízható antigéngyorsteszt volt –, és nem egészen másfélszer annyi fertőzöttet találtak. Ha viszont az összes közölt magyar teszt PCR-teszt volt, azok száma a szlovák PCR-tesztek számának nem egészen az 1,4-szerese, miközben a lakossági számarány durván 1:2.

Az eddig összesen elvégzett tesztek számát illetően a magyar adat 2 691 904, a szlovák pedig bontva 1 454 728 PCR- és 1 787 179 antigéngyorsteszt, összesen tehát 3 241 907 teszt.

Szlovákiában ezzel 187 463-ra, Magyarországon pedig 327 995-re nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, tehát a magyar adat nem felel meg a népességaránynak, jócskán elmarad a szlovák adat kétszeresétől. Az eddig elhunytak számában azonban sokkal drámaibb az eltérés: Szlovákiában 2317-en, Magyarországon több mint négyszer annyian, 9884-an vesztették életüket.

 

A cikk a 168 óra hetilap 2021. január 7-i számában jelent meg.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.