Szétbombázták saját katonai repülőterüket az amerikaiak Szíriában

2019. október 20., 20:28

Szerző:

Az amerikai légierő teljesen lerombolta a Szíria északi részén lévő al-Kulaib amerikai légitámaszpontot - írta a hvg.hu.

A SANA szíriai hírügynökség szerint a rombolás szándékos volt, az amerikaiak nem akarták, hogy a katonai létesítmény épen kerüljön a térségbe érkező szíriai kormányhadsereg kezére. Helyszíni beszámolók szerint a korábban repülőgépeknek és helikoptereknek otthont adó bázis épületet, valamint a felszálló pályát is használhatatlanná tették az amerikai gépek.

A SANA szerint az amerikaiak nem először lépnek így: miközben valamennyi észak-szíriai támaszpontról sietősen telepítik ki az amerikaiakat, az USA légiereje egy másik támaszponton rakétákkal semmisítette meg az ott maradt katonai felszereléseket, illetve nagy mennyiségű lőszert.

Az amerikai erők sietős kivonására Donald Trump elnök adott utasítást, és ezzel megnyitotta az utat a térségben élő kurdok elleni török általános támadás előtt. Ankara élt is a lehetőséggel, amint megkezdődött az amerikai kivonulás, a török légierő és tűzérség már lőtte az észak-szíriai kurd állásokat.

Eközben az is kiderült, hogy Irak nyugati részén folytatja a szolgálatot az a csaknem ezer amerikai katona, akiknek észak-szíriai kivonásáról a török offenzíva kezdete előtt döntött Donald Trump amerikai elnök. A katonák az Iszlám Állam dzsihadistái ellen harcolnak majd, és segítenek megvédeni Irakot.

Irakban jelenleg ötezer amerikai katona állomásozik, akik a helyi haderő kiképzésében segítenek, illetve biztosítják, hogy az Iszlám Állam dzsihadistái ne kapjanak új erőre.

Törökország csütörtökön megállapodott az Egyesült Államokkal, hogy 120 órára felhagy az észak-szíriai harci cselekményekkel. Ezalatt a kurdok harcosoknak ki kell vonulniuk arról a 440 kilométer széles, Manbidzstól az iraki határig tartó, 32 kilométer mély sávból, ahol Ankara biztonsági övezetet akar létrehozni.

Szombaton mindkét fél azzal vádolta egymást, hogy megsértették a tűzszünetet. A török védelmi minisztérium szerint a "terroristák" 14 támadást követtek el Tal Ábjad és Rász al-Ain térségében.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport a Béke Forrása fedőnéven október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Az YPG, amelyet Ankara a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségesének tart, az elmúlt években az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva kapott kiképzést és modern fegyvereket pártfogójától, az Egyesült Államoktól.