Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Egy amerikai katonai egység Szíriában marad, de nem a kurdokat, hanem az olajat fogja védeni

2019. október 22. 07:39 - szerző: MTI

Egy kis létszámú amerikai katonai egység Szíriában marad - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn újságíróknak. Közben az amerikai katonák a korábbi washingtoni bejelentésnek megfelelően elhagyták Szíria északkeleti vidékét.

Az elnök úgy fogalmazott: a Szíriában maradó kevés amerikai katona az ország teljesen más részén, részben a jordániai és az izraeli határhoz közel, részben pedig Irakhoz közel tartózkodik majd. – Mindig is azt mondtam, hogy ha már oda megyünk, óvjuk meg az olajmezőket - mondta az elnök a Fehér Házban újságíróknak. Hozzátette: e korrekt védelem érdekében az Egyesült Államok talán a helyszínre küldhetné az egyik nagy amerikai olajvállalatot.

A rendkívüli állapot kihirdetése az Egyesült Államokban
Fotó: MTI/AP/Susan Walsh

Az Egyesült Államok október 13-án, öt nappal a szíriai kurdok elleni török offenzíva után  jelentette be, hogy kivonja a mintegy ezer katonából álló kontingensét Szíriából. Az amerikai csapatkivonás gyakorlatilag már október 7-én megkezdődött, és a döntést ellenzők szerint Washington ezzel lényegében utat nyitott a kurd milíciák elleni török offenzívának. A kurd milíciák korábban az Egyesült Államok szövetségesei voltak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban. Amerikai demokrata párti és republikánus politikusok egyaránt azzal vádolták Donald Trumpot, hogy cserbenhagyta egykori szövetségeseit.

Az elnök hétfőn, mintegy válaszul e vádakra, ismét kifejtette: a kurdok ugyan valóban szövetségesei voltak az Egyesült Államoknak, de az amerikaiak is segítette is őket. – És ők sem angyalok - ismételte meg Donald Trump a véleményét a kurdokról.

Hétfőn Mark Esper amerikai védelmi miniszter, aki előre be nem jelentett látogatásra utazott Afganisztánba, közölte: a Pentagon azt tervezi, hogy kisebb létszámú csapatot hátrahagy az ottani olajmezők védelmére annak érdekében, hogy azok ne kerülhessenek az Iszlám Állam terrorszervezet kezére. Ugyanakkor leszögezte, hogy ez a terv még nem végleges. Amerikai sajtóinformációk szerint Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor már tájékoztatta a javaslatról Donald Trump elnököt, aki támogatta is az elképzelést.