Erdogan felhívta Putyint a szíriai helyzet miatt, hamarosan találkoznak is

2020. február 28., 22:04

Szerző:

Az észak-szíriai helyzetről egyeztetett telefonon a török és az orosz elnök - derült ki a Kreml sajtószolgálatának tájékoztatásából. Recep Tayyip Erdogan török államfő később Donald Trump amerikai elnökkel is telefonon értekezett a témáról, majd egyébként Orbán Viktor magyar kormányfővel is.

Az orosz beszámoló szerint az Erdogan által kezdeményezett megbeszélés során Vlagyimir Putyin aggodalmát fejezte ki az Idlíb tartományban kialakult helyzet súlyosbodása miatt, mivel az újabb katonai műveleteknek számos halálos áldozatuk volt, és a török hadsereg katonái is elestek. Az orosz államfő egyben arra szólított fel, hogy az orosz és a török fél fokozza együttműködésének hatékonyságát.

Mindkét fél hangsúlyozta, hogy pótlólagos intézkedéseket kell tenni az észak-szíriai helyzet normalizálására. Megállapodásra jutottak arról, hogy fokozzák a tárcaközi párbeszédet, és a közeljövőben találkozót tartanak a legmagasabb szinten - derült ki a Kreml közleményéből.

Sőt, ez már a jövő héten Moszkvában megtörténhet: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, „most folyik a moszkvai csúcstalálkozó előkészítése,

vagy március 5-én vagy 6-án lesz”.

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága pedig azt közölte:

Erdogan ismertette Putyinnal, hogy a szíriai kormányerők minden tagja jogos célpont a török hadsereg számára

azáltal, hogy közvetlenül támadtak Törökországra, és Ankara tűz alá is fogja venni őket. A török elnök sürgette egy tartós tűzszünet mihamarabbi bevezetését Idlíbben, és azon elvárását fogalmazta meg, hogy a szíriai kormánycsapatokat kényszerítsék rá a 2018-as orosz-török szocsi memorandum betartására. Erdogan leszögezte: Törökországot a támadások nemhogy nem tántorítják el Idlíbbel kapcsolatos hozzáállásától, hanem épp ellenkezőleg, még eltökéltebbé teszik - olvasható a szövegben.

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága később arról számolt be, hogy

Erdogan és Trump is telefonon értekezett

az Idlíbet érintő legutóbbi fejleményekről. A török államfő a beszélgetés során megerősítette eltökéltségét arra vonatkozóan, hogy országa hadserege "megtisztítja" Idlíbben a szíriai kormányerőktől azt a területet, amelyet a szocsi memorandum rögzített. A török és az amerikai vezető egyúttal abban állapodott meg, hogy késlekedés nélkül kiegészítő lépéseket kell tenni Idlíbben a humanitárius válság megelőzése érdekében - áll a közleményben. Erdogan és Trump emellett egyéb regionális kérdésekről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztetett.

Idlíbben február 27-én vált különösen feszültté a helyzet, amikor a Tahrir as-Sám iszlamista fegyveres koalíció széles körű támadást indított a szíriai hadsereg állásai ellen. Erre válaszul a damaszkuszi kormányhadsereg tüzet nyitott a támadókra. A szélsőséges fegyveresek mellett török katonák is áldozatul estek a harcoknak, Moszkva szerint azért, mert a szélsőségesek ellenőrizte térségben tartózkodtak. Harminchárom török katona halt meg, több mint harmincan megsebesültek. Az orosz fél ezt követően lépéseket tett, hogy kieszközölje a szíriai félnél a teljes fegyvernyugvást, lehetőséget teremtett a halottak és a sebesültek elszállítására Törökországba - áll az orosz közleményben.

Az összecsapás miatt Erdogan elnök összehívta a török nemzetbiztonsági tanácsot, és a török erők tüzérségi válaszcsapásokat mértek szíriai célpontokra. 

 

Rendkívüli ülést tart péntek este 22 órától az ENSZ Biztonsági Tanácsa

A konzultációt Belgium, a Dominikai Köztársaság, az Egyesült Államok, Észtország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország kérte a 33 török katona halála után. Az ülés közép-európai idő szerint este tízkor kezdődik.

Párizs közben felszólította Moszkvát és Damaszkuszt, hogy állítsák le az Idlíb tartományban folyó offenzívát, ahol a törökök meghaltak.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő bejelentette, hogy hétfőn találkozni kíván Recep Tayyip Erdogan török államfővel a migrációs helyzet fejleményei miatt.

Ankarában pénteken közölte egy hivatalosnak tekinthető forrás, hogy megnyitják a menekülők előtt a Nyugat-Európába vezető útvonalakat. Ugyanakkor erről hivatalos közlemény nem jelent meg.

Bulgária Görögországgal együtt fokozta pénteken a határvédelmi készültséget a törökországi hír miatt.

A NATO a harcok leállítására szólította fel Oroszországot és a szíriai kormányerőket, valamint szolidaritását és támogatását fejezte ki Törökországgal.