Útjára engedi Törökország a szír menekültek millióit Európa felé, de lehet, hogy csak korlátozottan

2020. február 28., 07:57

Szerző:

A Reuters brit hírügynökség szerint egy névtelenül nyilatkozó magas rangú török tisztségviselő kijelentette: Törökország a katonáit ért orosz-szír támadás után úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket. A török rendőrség, parti őrség és határőrség parancsot kapott arra, hogy ne állja útját a szíriai menekülteknek.

„Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket” - jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője pénteken a CNN Türk hírtelevízió élő adásában arra a korábbi értesülésre reagálva, hogy az ország megnyitotta határait az Európába vágyó menekültek előtt. 

Kifejtette: a Szíriában zajló támadások következtében "mozgolódás van" mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében. A szóvivő emlékeztetett: Törökország már korábban közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán. Ankara menekültpolitikája nem változott, de már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartoztatni a menekülőket - mondta Celik.

Amióta a szír kormányhadsereg, orosz támogatással megindította offenzíváját a felkelők utolsó szíriai állásai ellen, a harcok sújtotta északnyugat-szíriai Idlíb tartományból csaknem egymillió szíriai menekül a török határ menti térségbe. Törökországban jelenleg 3,6 millió szíriai menekült tartózkodik, akiket az Európai Unióval kötött, pénzügyi támogatással járó megállapodás alapján a törökök nem engednek át határaikon Európa felé. A török kormány már korábban is közölte, több menekültet nem tudnak megfogadni.

A menekültek átengedése azonban lehet, hogy még csak fenyegetőzés, amit Törökország arra használ, hogy európai NATO-szövetségeseit felsorakoztassa maga mellett Oroszország ellenében. A Migration Aid nevű jogvédő szervezet azt írta Facebook-posztjában, nem fog minden szír menekült elindulni Európa felé.

"Törökország évek óta fenyegetőzik ezzel az opcióval, a legvalószínűbb, hogy korlátozott ideig és létszámban engedik a menekültek mozgását. Mindenesetre a hír futótűzként terjedt el a menekülttáborokban, több helyre plusz rendőri erőket vezényeltek a rend fenntartása érdekében, egy a török-szír határ melletti táborban kijárási tilalmat vezettek be. Valószínűleg a hír gyors továbbterjedésének megakadályozását szolgálja, hogy magyar idő szerint kb. 22 órától Törökország területén hatóságilag blokkolják a nagyobb szociális csatornákat és üzenetküldőket." - írta a szervezet.