Öt év alatt több mint 133 ezer fegyverest likvidáltak az oroszok Szíriában

2020. szeptember 30., 13:59

Szerző:

Öt év alatt több mint 133 ezer fegyverest, köztük 865 "bandavezért", valamint négy és fél ezer, Oroszországból és a FÁK-államokból érkezett fegyverest semmisítettek meg Szíriában az orosz hadműveletben - írta a Krasznaja Zvezda katonai lapban szerdán megjelent cikkében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu közölte, hogy az orosz pilóták több mint 44 ezer harci bevetésen vettek részt. Az általuk végrehajtott légicsapások következtében a terroristák 133,5 ezer objektuma semmisült meg, köztük 400 illegális olajfinomító és 4100 tankolóállomás. Az orosz katonai tárca vezetője szerint a katonai művelet aktív szakasza 804 napig, 2015. szeptember 30-tól 2017. december 11-og tartott.

A miniszter cikke szerint a szíriai fegyveres erők az orosz légierő támogatásával 1024 lakott települést szabadítottak fel a terroristák megszállása alól és az ország területének 88 százalékát vonták ellenőrzésük alá. Harci tapasztalatot szereztek Szíriában a katonai körzetek parancsnokai, a szárazföldi erők, a légierő és a légvédelmi hadseregparancsnokai, valamint a hadosztály-, dandár- és ezredparancsnokok. Tapasztalatot szerzett a katonai rendészeti egységek személyi állományának 98 százaléka, a pilóták 90 százaléka, a műszaki csapatok 78 százaléka, a légvédelem szakembereinek több mint fele, valamint az orosz haditengerészet katonáinak több mint 60 százaléka.

"Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet megszűnt létezni Szíriában, egyetlen terrorista sem jutott be Oroszországba" - írta Sojgu.

"A legfontosabb: az IÁ véglegesen szét lett zúzva. Mi több, határozottan állítható, hogy az egész nemzetközi terrorista földalatti mozgalom jelentős veszteséget szenvedett, a szervezetek pénzügyi támogatása és az erőforrások biztosításának rendszere megszakadt" - tette hozzá.

Sojgu arról nem tett említést, hogy az IÁ "fővárosát", Rakkát 2017. október 17-én az amerikai irányítású nemzetközi koalíció támogatásával a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) csapatai foglalták el, a város jelentős részét elpusztító ostrom után.

Az orosz védelmi miniszter szerint az orosz katonai misszió Szíriában "szükséges", a katonai művelet megindításáról szóló döntés pedig "helyes, hacsak nem az egyetlen lehetséges" lépés volt. Rámutatott, hogy a szíriai beavatkozás demonstrálta az orosz fegyveres erők megnövekedett potenciálját és azt, hogy képes katonai támogatást nyújtani szövetségeseinek.

"Megerősítette Oroszország tekintélyét, megszilárdította nemzetközi befolyását, semlegesítve geopolitikai konkurenseinek arra irányuló kísérletét, hogy politikailag és diplomáciailag semlegesítsék országunkat" - értékelte a szíriai orosz beavatkozást a művelet kezdetének ötödik évfordulóján Szergej Sojgu.

 

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.