Szijjártó szégyenletesnek nevezte a Salvini elleni eljárást

Szijjártó szerint az embercsempészeket kéne bíróság elé állítani. Salvini 15 évet is kaphat.

2020. október 3., 16:01

Szerző:

A miniszter szombaton a Facebook-oldalán emlékeztetett, hogy előzetes tárgyalásra idézték Matteo Salvinit a migránscsoportok feltartóztatása miatt Olaszországban. 

Az illegális bevándorlás biztonsági, kulturális és most már komoly egészségügyi kockázatokkal jár Európa számára. Matteo Salvini belügyminiszterként megakadályozta, hogy "NGO-knak titulált embercsempész bandák" illegális migránsokat hozzanak Olaszországba és ezáltal Európába - írta Szijjártó Péter, aki szerint ezért egész Olaszország és Európa köszönettel tartozik neki.

Salvini még belügyminiszterként bűncselekményt követhetett el, egyebek között azzal, hogy nem engedte kikötni a Gregoretti katonai hajót,  amely egy 135 fős csoportot vett a fedélzetére. A hajó kikötésére Málta nemet mondott, miközben az olasz hatóságok Szicíliába szállították a betegeket és a várandós nőket. A hajó július 28-án engedélyt kapott a kikötésre a szicíliai Augustában, a menedéket kérők partra szállását azonban Salvini nem engedélyezte. A vád szerint túszul ejtette a csoport tagjait, amiért tizenöt évig terjedő börtönt kockáztat.

(MTI)