Szijjártó Péter akkor is elmegy Stuttgartba, ha a tartományi miniszterelnök nem akarja látni

2019. március 1., 10:57

Szerző:

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy pénteken Stuttgartba utazik, ahol tárgyal a Mercedes gyár vezetőivel és más kisebb befektetőkkel. Emlékeztetett, hogy Baden-Württemberg tartományi miniszterelnöke is találkozóra hívta, később azonban lemondta a tárgyalást, így a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tartományi vezetőivel találkozik majd.

Winfried Kretschmann zöldpárti politikusként a konzervatív európai bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker arcképével elindított EU-ellenes plakátkampány miatt fújta le a meghívást, erre Szijjártó Péter először úgy reagált, hogy nem bánja, mert a tartományi kormányfő amúgy is egy szélsőségesen elfogult, bevándorláspárti politikus.

A plakátkampány óriási felháborodást váltott ki Európában, még a Fidesz pártcsaládjában, az Európai Néppártban (EPP) is. Csütörtökön a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), illetve a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) kérte hivatalos levélben Joseph Dault, az EPP elnökét a Fidesz kizárására. Múlt héten két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a Kereszténydemokrata Párt nyújtott be hasonló indítványt, ma pedig a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP).

Az EPP-ben legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását.