Szexuális visszaélés: több ezer gyerek lett német papok áldozata

2018. szeptember 25., 16:15

Szerző:

Bocsánatot kért a német katolikus egyházban történt gyermekbántalmazásokért a német katolikus püspöki konferencia elnöke kedden a testület Fuldában tartott tanácskozásán.

Reinhard Marx a gyerekek és fiatalkorúak sérelmére az egyház férfi tagjai által a második világháború óta elkövetett szexuális visszaélésekről készített tanulmány bemutatóján kiemelte, szégyelli magát azért, hogy az egyház szemet hunyt a bűncselekmények felett és eltussolta őket. 

Reinhard Marx
Fotó: Facebook

A már korábban kiszivárgott tanulmány megállapításai szerint 1946 és 2014 között 1670 pap 3677 gyereket bántalmazott. 

Harald Dreissing, a kutatás koordinátora aláhúzta, hogy az adatok a becslések alsó határát jelzik, azt jelentik, hogy az elkövetők és az áldozatok száma biztosan nem alacsonyabb.

A kutatás célja az adatok rögzítése volt, büntetőjogi következménye nincsen. A kutatók nem vizsgálták az egyház női tagjainak, például a katolikus gyermekotthonokban szolgáló apácák tevékenységét.

A Vatikán egyébként februárra összehívta megbeszélésre a világ minden püspöki konferenciájának elnökét „a kiskorúak védelme témáról”. Soha nem volt még ilyen nagyszabású megbeszélés a katolikus egyházban a pedofíliáról. Már az is ritkaságnak számít, hogy a püspöki konferenciák elnökeit együttesen várják Rómába, de ebben a kényes témában ez még soha nem fordult elő.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.