Szerdától teljes kijárási tilalom él Romániában, kivezénylik a hadsereget is - ezek a szabályok

2020. március 24., 16:05

Szerző:

Klaus Johannis államfő kedden bejelentette, hogy utcára fogják vezényelni a hadsereget a koronavírus-járvány elleni intézkedések kézben tartásához, írta a Transindex.

A 65 év felettieknek gyakorlatilag „végig otthon kell maradniuk”. Akik otthoni elkülönítésben vannak, elektromos nyomkövetőt kapnak, hogy így ellenőrizhesse az állam, nem hagyják-e el lakóhelyüket.

Klaus Johannis román államfő

Mint az államfő fogalmazott, muszáj olyan óvintézkedéseket tenni, amelyekkel lassítani lehet a fertőzés terjedését. Romániában, ami eddig javaslat volt, most kötelezővé válik, szerdától teljes kijárási tilalom van érvényben.

Az emberek csak munkába mehetnek és élelemért mehetnek el boltba,

máskülönben tilos a lakóhely elhagyása. Ha az ember munkába megy, a munkáltató által kibocsátott igazolást kell felmutatnia a katonáknak. A bővebb információkat egy kedden nyilvánosságra hozandó kormányrendelet tudatja a lakossággal.

Romániában 24 óra alatt 186 új koronavírussal fertőzöttet regisztráltak, így számuk déli 12 órára elérte a 762-t.

A járvány 8 halálos áldozatot követelt, 79 embert nyilvánítottak gyógyultnak. Az elhunytak más krónikus betegségben is szenvedtek.

A Szent Józsefnek szentelt misét az új koronavírus járványa miatt a Szent József bukaresti katolikus székesegyház mellett, a szabadtéren tartják meg 2020. március 19-én
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Az új fertőzöttek életkora 4 és 85 év közöttire tehető. Jelenleg 16 páciens szorul intenzív terápiás kezelésre az országban, közülük hatnak válságos az állapota. Romániában jelenleg 5515 ember van intézményes karanténban, összesen 83 970 pedig otthoni elkülönítésben.

Kedd délutánig 12 624 tesztet végeztek el az országban, 461-et magánlaboratóriumokban. 154 embert helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották be a házi  elszigetelésről szóló  előírásokat. 903 bírságot róttak ki az otthoni elkülönítés vagy a karantén szabályainak megszegése miatt.