Székházostrom után körülvették az elnöki palotát a szerb ellenzéki tüntetők, az államfő és a miniszterelnök lemondását követelték

2019. március 17., 21:04

Szerző:

Vasárnap délben – fél nappal azután, hogy szombat este behatoltak a közszolgálati televízió (RTS) székházába, ahonnan rendőrségi egységek kényszerítették távozásra őket – Aleksandar Vučić elnök rezidenciájához vonultak a szerb ellenzéki tüntetők. Céljuk az volt, hogy az elnök ne hagyassa el az épületet, amíg nem teljesíti a követeléseiket, amelyek között szerepel

  • maga az elnök, illetve Ana Brnabić miniszterelnök, Maja Gojković házelnök és Dragan Bujošević RTS-vezérigazgató lemondása és 
  • szabad választások kiírása, de csak 6-9 hónappal azután, hogy
  • felszabadították a közmédiát a kormányzati befolyás alól.

A tömeg – derül ki az N1 élő közvetítéséből – áttörte az elnöki palota köré vont kordont, és összetűzött a kivezényelt rohamrendőrökkel, akik könnygázzal próbáltak oszlatni. Ez nem sikerült, a több ezer tüntető pedig élőláncot vont az épület köré. Az ellenzéki vezetők – köztük Dragan Đilas volt belgrádi polgármester, Boško Obradović, a Dveri nevű jobboldali ellenzéki párt vezetője és Vuk Jeremić volt külügyminiszter, jelenleg a Néppárt (NS) nevű liberális konzervatív alakulat elnöke – egy egymás után egy teherautó platóján állva intézett beszédet a tömeghez.

A tüntetők aközben vették körül az elnöki palotát, hogy Aleksandar Vučić éppen sajtótájékoztatót tartott az Egy az ötmillióból néven indított ellenzéki mozgalom három hónapja tartó tüntetéssorozatáról, fasiszta gengszterként aposztrofálva a három ellenzéki vezetőt. Az összetűzések ellenére a rendőri szakszervezet parancsmegtagadásra kérte a kivezényelt biztonsági egységeket, ha a tüntetők elleni fizikai erőszakra utasítják őket, és hasonló értelmű közleményt adott ki a hadsereg szakszervezete is. Utóbbi azt hangsúlyozta, hogy a hadsereg mindig az emberek oldalán fognak állni, a hatalmon lévők pedig nem élhetnek az erőszak eszközével a tüntetők ellen.

Délután háromkor a tömeg végül az elé a rendőrőrs elé vonult, hogy egy 18 éves fiatal, a szombati székházostrom után őrizetbe három tüntető szabadon engedését követelje. a tömegből néhányan vizespalackokkal dobálták meg a rendőrőrsöt, Boško Obradović pedig ultimátumot adott a rendőrségnek, amely úgy szól, hogy a tüntetőket hétfőn három óráig engedjék szabadon, mert ha nem, az ellenzék újra az utcára szólítja a híveit.

Boško Obradović

A demonstráció ezzel este hat körül véget ért, a tömeg feloszlott, Aleksandar Vučić pedig a VICE Srbija tweetjének a tanúsága szerint eközben már elhagyta az elnöki palotát. A politikus, a jobboldali populista Szerb Haladó Párt (SNS) vezetője mosolyogva integetett a tüntetőknek.

Az ellenzéki akciókra válaszul egyébként mozgósít az SNS is, Újvidéken Miloš Vučević polgármester buzdította arra a párt 200 hívét, hogy az államot meg kell védeni. Felröppentek hírek arról, hogy Aleksandar Vučić szólt az SNS helyi vezetőinek, hogy a városokból küldjenek pártszimpatizánsokat egy, az ő hatalma mellett kiálló belgrádi tüntetésre, amire Boško Obradović úgy reagált, hogy az ellenzék nem fog részt venni egy polgárháborúban, akkor sem, ha az elnök azt akarja.

Az ellenzéki tüntetéssorozat közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. Borko Stefanovićot, a baloldali Szerb Baloldal alapítóját Kruševacon verték meg, állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párttal álltak kapcsolatban. Az ezzel kezdődő demonstrációkról Aleksandar Vučić azt mondta, őt az sem érdekelné, ha ötmillióan tiltakoznának – ez a szám egyenlő Szerbia választókorú lakóinak a számával –, és ezzel meg is született a tüntetéssorozat jelmondata.