Székesfehérvár is segít, tízezer eurót ajánl fel a Notre-Dame újjáépítésére

2019. április 16. 12:00 - szerző: 168 Óra/MTI

„Székesfehérvár önkormányzata, csatlakozva Szeged városához 10 ezer eurót ajánl föl a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére” – jelentette be Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kedden a közösségi oldalán. A városvezető minden olyan önkormányzatot hasonló felajánlásra buzdít, amelynek lehetősége van erre. „Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár” – utalt Cser-Palkovics András az egykori székesfehérvári koronázó templomra, amely ma romként látogatható. 

Nemcsak egy gyönyörű épület, fantasztikus műtárgyak otthona és rengeteg turista kedvenc helye került veszélybe, hanem egy templom, az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos darabja, egy kiemelt európai zarándokhely is – írta.

A Notre-Dame gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

Notre Dame A párizsi Notre-Dame
Fotó: Ian Langsdon

Az eddigi információk szerint a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami, több francia hírforrás is kizárta a szándékos gyújtogatást. A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a 850 éves gótikus épület felújítását, miután kritikus állapotba került az épület, amikor nagyobb repedéseket fedeztek fel.

A székesegyházat emésztő lángokról készült képgalériáért ide, a videóért pedig ide kattintsanak.

A katedrális alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, a székesegyházat 157 éven keresztül, 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem elpusztult, majd 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették.