Szaúd-Arábia eltörli a 35 éves mozitilalmat

2017. december 11. 14:17 - szerző: 168 Óra

Mohamed bin Szalmán koronaherceg folytatja szociális reformintézkedéseit, amivel az ultrakonzervatív társadalmat akarja megújítani – írja a The Guardian. Ezúttal egy 35 éves tilalmat töröltet el, amivel 2018-tól lehetővé válik kereskedelmi mozik üzemeltetése is a királyságban. A kultúráért és tájékoztatásért felelős minisztérium hétfőn közleményben jelentette be, hogy a kormány hamarosan megkezdi az engedélyek kiadását az üzemeltetésre.

Harmincöt éve nem üzemel mozi a királyságban
Fotó: Pixabay

A mozik újjáéledése is a szaúdi állam paradigmaváltását bizonyítja. A szórakoztatás támogatása is része a Vízió 2030 nevű intézkedés-sorozatnak, amit a kormány a konzervatív ellenzék tiltakozása ellenére is végrehajt.

Az 1980-as években a "keményvonalasok" fenyegetésnek érezték a mozikat a kulturális és vallásos identitásukra nézve, ezért inkább bezáratták azokat. Szaúd-Arábia vallási vezetője januárban a mozik züllesztő hatásáról beszélt, ami az erkölcsi értékeket rombolja, de a hatóságok nem foglalkoztak vele különösebben.

A szaúdi filmkészítők már régóta azzal érvelnek, hogy a YouTube korában teljesen felesleges a mozitilalom. A szaúdi filmek külföldön el is terjedtek, mivel a szigorú állami cenzor az internettel kikerülhetővé vált.

Az országban zajló változásokról itt írtunk korábban.