Szabadtéri operagála Kismartonban

Most már csak a jó időnek kell drukkolni: bár a VIP jeggyel rendelkezők akkor sem maradnak le, ha esik az eső, de az igazi élmény mégis csak a szabadtéri gála. Június 23-án az opera két új felfedezettje, Joseph Celleja, a máltai származású ternor, és a puerto ricoi Ana María Martínez ad koncertet a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.

2012. június 15., 08:20

Ez már a harmadik szabadtéri

operagála.Az előző kettő hatalmas siker volt, és hasonlót remélnek a rendezők az idén is. Garancia erre a két fiatal sztárvendég, akik ugyan viszonylag új felfedezettek, ám már ismertek a nemzetközi színen. Joseph Callejaa Metropolitanben, Donizetti Lammermoori Lucia című operájában Edgardo szerepében hódította meg New York-i kritikusokat. A New York Times dinamizmusát dicsérte, az AP hírügynökség szerint alakítása az aranykor énekművészetét idézte. A „Latin-Amerika legszebb hangjaként” (Berliner Zeitung) emlegetett, puerto ricoi Ana María Martínezt2007 óta sorolják a legjobbak közé: abban az évben lépett fel Placido Domingo oldalán a Salzburgi Ünnepi Játékokon.

A kismartoni gálán az olasz és francia opera repertoár klasszikus áriái és duettjei csendülnek fel - Rossini, Donizetti, Verdi, Gounod, Puccini, Bernstein, stb -, de a műsorba beiktattak egy-két musical-számot is. A zenei kíséretet az Bécsi Rádió Szimfónikus Zenekara nyújtja Jochem Hochstenbach vezényletével.

A szabadtéri koncertre piknik jegyet váltó nézőknek a zene mellett kulináris élvezetekben is részük lehet: ők a park gyepén hallgathatják a muzsikát. Szabadon választhatják meg, hova teszik le a magukkal hozott plédet, összecsukható széket, és az sem baj, ha „hazaival” megrakott piknikkosárral érkeznek. Ha mégsem: ételt, italt a helyszínen is vásárolhatnak.
A VIP belépővel rendelkezők rossz idő esetén sem kénytelenek lemondani a zenei csemegéről. Ha esik,ők a Haydn teremben kapnak helyet, fájdalomdíjként pedig egy pohár perzsgőre is meghívjűk őket a rendezők. A helyszín stresszmentes megközelítése érdekében a városban kijelölt parkolóhelyekről és vissza ingyenes buszjáratok állnak rendelkezésre.