Videón, ahogyan utcákon keresztül üldözik, végül egy ládával ártalmatlanítják a sydney-i késes támadót

2019. augusztus 13. 15:55 - szerző: 168 Óra/MTI

Mint arról mi is beszámoltunk: késsel járókelőkre támadt egy ismeretlen férfi Sydney üzleti negyedében kedden, a támadót a járókelők ártalmatlanítottak, és a kiérkező rendőrök őrizetbe vették. Egy sebesültet kórházba szállítottak. Később egy női holttestet is találtak a támadás helyszínéhez közel, és vizsgálják, hogy a két bűncselekmény között van-e összefüggés - jelentették ausztrál médiaforrások.

Gavin Wood felügyelő a The Sydney Morning Herald napilapnak úgy nyilatkozott, hogy egy nőt szállítottak kórházba, az állapota stabil. 

A támadás után hírügynökségek eltérő értesüléseket közöltek az áldozatok számáról: az AFP francia hírügynökség szerint a 21 éves támadó - akinél konyhakés volt - a nőn kívül mást nem sebesített meg, a Hszinhua kínai és az EFE spanyol hírügynökség több sebesültről adott hírt. A Sky News  helyszíni tudósítója szerint egyelőre nem tudni az áldozatok számát.

Az EFE hatósági forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a támadót a rendőrök kiérkezése előtt a járókelők székek, ládák és fémrudak segítségével ártalmatlanították. Ez látható az alábbi, az üldözés közben készült felvétel végén is, ahol egyébként egy férfi - valószínűleg az üldözésben részt vevő járókelő - dühében bele is rúg az elfogott férfiba. 

Ugyancsak a Sky News szerint a férfi azt kiabálta a rendőrök felé, hogy "Lőjetek le! Meg akarok halni!".

A riporter hozzáfűzte, hogy több szemtanú szerint a fehér férfi elfogásakor azt kiabálta, hogy "Allahu Akbar!" (Allah hatalmas). Ezt hatósági források ugyan nem erősítették meg, de a fenti felvétel elején hallható. 

A hírportál sydneyi hatósági forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a rendőrség szerint elszigetelt esetről volt szó, és nem kell további támadásoktól tartani. 

A támadás után egy órával a rendőrség egy női holttestet talált egy épületben abban az utcában, ahol a késelés történt. "Az összes jelenlegi információnk arra utal, hogy a két bűncselekménynek köze van egymáshoz" - mondta az SBS ausztrál műsorszóró társaságnak adott nyilatkozatában Mick Fuller, Új-Dél-Wales állam rendőrfőnöke, de a halott nőről több információt nem közölt.

Késelés Sydneyben Hordágyon viszik a Wynyard állomás közelében elkövetett késes támadás egyik sebesültjét
Fotó: Dean Lewins

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a Twitteren súlyos aggodalmát fejezte ki a támadás miatt, és együttérzését fejezte ki azokkal, akik érintettek voltak benne.

A rendőrség Twitteren szólította fel a lakosságot, hogy egyelőre kerüljék el a támadás helyszínét, a környéket lezárták.