Svédország egy teljes dandárt küld segítségül Finnországba, ha kitör a háború

2019. május 15. 07:43 - szerző: 168 Óra/MTI

Svédország egy teljes dandárt küld Finnországba segítségül háború esetén - egyebek közt ez áll abban a védelmi tervezetben, amelyet kedden tett közzé Svédország.

A döntés kissé meglepte Finnország stockholmi katonai attaséját, Raimo Peltonent, mivel a két ország között ugyan fejlődik a katonai együttműködés, ám nincs érvényben kölcsönös segítségnyújtási szerződés. A svéd tervezet készítői megjegyzik, hogy Svédországnak stratégiai fontosságú Finnország önvédelmi képessége.

Fotó: Försvarsmakten

Svédországban hagyományosan az összes politikai párt részvételével születik a honvédelmi tervezet, függetlenül attól, hogy éppen milyen pártok kormányoznak. A svéd hadsereg jelenleg 60 ezer fős, és Stockholm azt tervezi, hogy háború esetére 90 ezresre bővíti. Finnország csaknem 300 ezer katonát képes mozgósítani szükség esetén, mivel fenntartotta a kötelező katonai szolgálat rendszerét a második világháború után is. Svédország felhagyott ezzel, és inkább professzionális hadseregre támaszkodik, bár az utóbbi időben bizonyos mértékben kezd visszatérni a sorkatonai szolgálathoz is.

Sem Svédország, sem Finnország nem a NATO tagja.