Hihetetlenül veszélyes, amit Orbán Viktor csinál - Brüsszelben is tüntettek az Orbán-kormány ellen, Judith Sargentini is felszólalt

2019. január 8., 17:40

Szerző:

Stop Orbán! néven, a Radikális Európai Demokraták (RED) szervezésében megkezdődött Brüsszelben az Orbán-kormány intézkedései elleni, nemzetközivé szélesedett demonstráció. A tüntetést az Európai Parlament épülete közelében, a Robert Schuman téren tartják.

„Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral és a nemzeti együttműködés rendszerével; ezt mind többek számára egyértelművé kell tenni az Európai Unióban is! Nem Brüsszelt kell megállítani, hanem a külpolitikai és európai uniós fronton is ámokfutást végző Fidesz-kormányt!” – szerepel a tüntetés felhívásában.

A rendezvényen felszólal a holland zöldpárti EP-képviselő, Judith Sargentini is, aki az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseit elítélő és az EP által szeptemberben meg is szavazott jelentést készítette. A holland EP-képviselő azóta többször jelezte, hogy a jelentés nem egész Magyarország, hanem csak az Orbán-kormány elítéléséről, a magyarok jogaiért történő fellépésről szól.

Orbán Viktor és Judith Sargentini a szeptemberi EP-vitán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A demonstráción Judith Sargentini mellett felszólalt Ujhelyi István MSAZP-s EP-képviselő, a RED egyik alapítója, valamint másik alapító tagja, Mester Barnabás. Ezen felül felszólal majd Németh Balázs, a Momentum, Kendernay János, az LMP képviseletében.

A tüntetésről Ujhelyi István élő közvetítést adott a Facebookon.

Felszólalásában Ujhelyi István arról mesélt, hogy az Európai Unió intézményeinek helyet adó épületekben azt kérdezik a magyaroktól: – Hogy tűritek ezt? Miért nem állítjátok vissza a demokráciát? Emlékeztetett, hogy Sopronban, Szegeden, Nyíregyházán, Debrecenben  egyre többen demonstrálnak, ami pedig a brüsszeli tüntetést illeti, ő külföldön nem szokott látni ennyi magyart egy helyen, különösen ilyen időben. – Haza, szeretet, Európa. Ez mindannyiunknak ugyanolyan fontos. Tartsuk Magyarországot Európában. Választani kell, hogy Európa vagy Orbanisztán – zárta a beszédét.

Utána következett Judith Sargentini, aki arról beszélt, „hihetetlenül veszélyes”, hogy Orbán Viktor összekeveri a kormányát az állammal. (A magyar miniszterelnök előszeretettel állítja be úgy, mintha a kormányát érő bírálatok egész Magyarországot elítélnék. Ez nincs így – a szerk.) A holland EP-képviselő az állítása szerint meghatódott, amikor látta, hogy Magyarországon hányan vonultak az utcákra a december óta tartó tüntetéseken, ami pedig a nevét viselő jelentést illeti, újra hangsúlyozta, hogy az a független média a leginkább az egyszerű magyar állampolgárok jogainak a tiszteletben tartására szólít fel. Bírálta az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot is, amely fél kimondani az igazságot. A csendes diplomácia ideje lejárt. Cselekednünk kell – jelentette ki Judith Sargentini, keserűen állapítva meg, hogy a jelentés elfogadása, 2018. szeptember 12. és 2019. január 8. között semmi nem történt az ügyben. – Senki nem mondta meg a nyilvánosság előtt Orbán Viktornak, hogy így nem bánhat a népével – fájlalta.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.