Srí Lankán lekapcsolták a közösségi portálokat, miután lázadások törtek ki több városban

2019. május 13., 15:48

Szerző:

Felfüggesztették hétfőn Srí Lankán hozzáférést a Facebookhoz, WhatsApphoz és több más közösségi portálhoz is, miután muszlimellenes lázadások törtek ki több városban.

Keresztények csoportjai a szigetország északnyugati részén fekvő Chilawban támadtak rá muzulmánok üzleteire, egy kereskedő által a Facebookra kitett kommentre reagálva.

A biztonsági erők tagjai Chilawban a levegőbe lőttek, hogy feloszlassák a tömeget.

A szigetországban április 21. óta feszült a helyzet, amikor 258 ember halt meg a három templom és három szálloda ellen elkövetett pokolgépes merényletekben. A rendőrség közölte, hogy a Chilawban és környékén vasárnap bevezetett kijárási tilalmat feloldották, de az közösségi médiát elérhetetlenné tették, hogy ne tudják a feszültség szítására felhasználni őket. A feszültséget pedig tapintani lehet, a keresztény támadások nyomán egy muszlim kereskedő a Facebookon azt írta: 

„Ne nevessetek, egy nap még sírni fogtok.”

A térségbeli keresztények emiatt azt hitték, hogy ez egy soron következő merényletre való figyelmeztetés. A tömeg szétverte a boltját, a rendőrség lépett közbe.

Kuliyapitiya településen motorosok bandája támadt a boltokra, ahol négy embert őrizetbe vettek a hatóságok szerint. Tucatnyian támadtak ezután a rendőrőrsre, ahol az motorosokat fogva tartották, és kikényszerítették szabadon engedésüket.

Az iszlám vallási elöljárókat tömörítő országos ulémák tanácsa (ACJU) sajnálkozását fejezte ki, hogy az öngyilkos merényletek óta megnőtt a gyanakvás a muzulmánokkal szemben. „Türelemre szólítjuk fel a muzulmán közösség tagjait, és kérjük őket, ne tegyen ki fölösleges dolgokat a közösségi oldalakra” – jelentette ki az ACJU.

A Facebook, WhatsApp és Instagram közölte, hogy utasítást kapott a távközlési felügyelettől a hozzáférés blokkolására. A vezető Srí Lanka-i mobilszolgáltató, a Dialog Axiata Plc közölte, hogy utasítást kapott a Viber, IMO, Snapchat, Instagram és YouTube alkalmazások blokkolására is.

A buddhista többségű Srí Lanka lakóinak a 10 százaléka muszlim,  a keresztények aránya a 22 milliós népességen belül mintegy 7 százalék.

A húsvét vasárnapi merényletsorozatban külföldiek is meghaltak, április végéig 42 külföldi állampolgár holttestét azonosították. Az országban azóta betiltották az arcot elfedő összes fajta ruházatot, amely megakadályozza az azonosítást. A tilalom kiterjed az arcot teljesen eltakaró kendőre, a burkára, valamint a nikábra is.